Μητσοτάκης: Με «οδικό χάρτη» συνεννόησης στη συνάντηση με τον Ερντογάν

Τη συμφωνία για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ενώ έστειλε μήνυμα και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει την Τετάρτη (11/7).

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών

σχέσεων, επιμένοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε περιβάλλον έντασης.

«Μπορούμε - είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός - δυο ηγέτες με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», συμπληρώνοντας πως «Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών μας».

Η Τουρκία θυμίζουμε είπε το "ναι" στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παίρνοντας σημαντικά ανταλλάγματα τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την ΕΕ. Η Ελλάδα εκτιμά ότι αυτό είναι θετικό στοιχείο, καθώς η Τουρκία θα πρέπει πια να δείξει καλό πρόσωπο, ώστε να μη χάσει τις υποσχέσεις που έλαβε για τα F16 από την Ουάσινγκτον, αλλά και την ενταξιακή της πορεία από τις Βρυξέλλες.

Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να επαναβεβαιώσουμε τις θεμελιώδεις δεσμεύσεις μας ως κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

ΜητσοτακηςΕρντογάνΤΟΥΡΚΙΑΕΛΛΑΔΑΕλληνοτουρκικά
Keywords
Τυχαία Θέματα