Μικρότερη αμοιβή κατά 13% παίρνουν οι γυναίκες στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την «Ημέρα Ίσης Αμοιβής» την Τετάρτη (15/11) ανακοίνωσε πως οι γυναίκες στην ΕΕ συνεχίζουν να λαμβάνουν κατώτερους μισθούς συγκριτικά με τους άντρες κατά 13% για εργασίες ίσης αξίας. Παρόλο που, η ίση αμοιβή των φύλων κατοχυρώνεται απο την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών συνεχίζουν να υφίστανται, αναφέρει.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η πρόοδος για την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων παραμένει στάσιμη φέτος και είναι αργή με την πάροδο των ετών.

Πριν από περίπου 6 μήνες (Ιούνιος του 2023) τέθηκε σε ισχύ

η οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών. «Το κλειδί είναι η διαφάνεια» αναφέρει η Επιτροπή και βάσει νόμου, οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα σε ίση αμοίβη για ίση εργασία ή εργασία ίσης αξίας. Τα βασικά κριτήρια της προαναφεόμενης οδηγίας περιλαμβάνουν δεξιότητες, προσπάθεια, υπευθυνότητα και συνθήκες εργασίας και βοηθά τους εργαζόμενους να εντοπίσουν τις μισθολογικές διακρίσεις και να τις αμφισβητήσουν.

Ενώ το δικαίωμα στην ίση αμοιβή γυναικών και ανδρών για ίση εργασία ή εργασία ίσης αξίας αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ από τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957, τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια για να μεταφέρουν την οδηγία αυτή στο εθνικό τους δίκαιο.

Αξίζει να τονιστεί, ότι η «ημέρα ίσης αμοιβής» στις 15 Νοεμβρίου φέτος αντιπροσωπεύει την ημερομηνία κατά την οποία οι γυναίκες θα καταλάβουν πόσες μέρες θα πρέπει να εργαστούν παραπάνω μέχρι το τέλος του 2023, προκειμένου να βρεθούν στο ίδιο σημείο με τους άντρες και να κερδίσουν όσα κέρδισαν και εκείνοι την ίδια χρονιά.

#ΚΟΜΙΣΙΟΝ #εργασία #ισότητα_φύλων #ΕΕ #ΜΙΣΘΟΙ
Keywords
Αναζητήσεις
mikroteri-amoivi-kata-13-pairnoun-oi-gynaikes-stin-ee.htm
Τυχαία Θέματα