Μέστερ-Fed: Τα επιτόκια πρέπει να φτάσουν πάνω από 5%

13:48 5/4/2023 - Πηγή: Reporter

Η Πρόεδρος της Fed στο Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ δήλωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να τα φτάσει πάνω από 5%, για να «τιθασευτεί» ο πληθωρισμός παρά την πρόσφατη αστάθεια στον τραπεζικό τομέα στην Αμερική αλλά και παγκοσμίως.

Σε ομιλία της την Τρίτη (4/4), ανέφερε ότι σύμφωνα με την πρόβλεψη της, «για να τεθεί ο πληθωρισμός σε μια σταθερή καθοδική τροχιά προς το 2% και για να διατηρηθούν σταθερές οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, η νομισματική πολιτική κινείται περαιτέρω σε περιοριστικό έδαφος φέτος, και τα επιτόκια χρειάζεται να

ξεπεράσουν το 5%.

Για το πόσο υψηλότερα θα χρειαστεί να φτάσει το επιτόκιο και για πόσο καιρό θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική η πολιτική θα εξαρτηθεί από:

Tην κάθοδο του πληθωρισμούΤην επιβράδυνση της ζήτησηςΤην άμβλυνση των πιέσεων στις τιμές

Επιπλέον είπε ότι θεώρησε θετική κίνηση το γεγονός ότι τα επιτόκια αυξήθηκαν κατά 25 μονάδες βάσης την τελευταία φορά (τέλη Μαρτίου) φτάνοντας το 4,75-5% στον απόηχο της κατάρρευσης της SVB με τις ρυθμιστικές αρχές να εργάζονται σκληρά για τη διαχείριση των κινδύνων.

Στις παρατηρήσεις της, η Mester, η οποία δεν έχει δικαίωμα ψήφου στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για τη χάραξη πολιτικής για το 2023, είπε: «Η πρόβλεψή μου είναι παρόμοια με τις προβλέψεις των συμμετεχόντων στο FOMC που δημοσιεύθηκαν πριν από δύο εβδομάδες, αν και βλέπω κάπως πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις από τη μέση πρόβλεψη των συμμετεχόντων».

Ωστόσο, η ίδια θεωρεί πως σύντομα θα κοπάσουν οι κλυδωνισμοί στον τραπεζικό τομέα.

Όπως δήλωσε «Μπορεί οι τραπεζικές ανησυχίες του Μαρτίου να υποχωρούν σταδιακά, η Fed όμως εξετάζει τις συνθήκες και είναι έτοιμη να λάβει δράση όπου χρειαστεί προκειμένου να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα.

Προβλέπει ακόμα, επιβράδυνση στην ανάπτυξη και στις προσλήψεις και τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμείνουν για κάποιο διάστημα.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια «ουσιαστική βελτίωση» στον πληθωρισμό με τις πιέσεις στις τιμές να μειώνονται από την τρέχουσα αύξηση κατά 5% από έτος σε έτος σε 3,75% φέτος και 2% έως το 2025», συμπλήρωσε η Mester.

Για την ανεργία τέλος είπε ότι αναμένει να αυξηθεί από το τωρινό 3,6%, μεταξύ 4,5% και 4,75% μέχρι το κλείσιμο του 2023.

ΜΕΣΤΕΡFEDεπιτόκιαπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα