Μείωση στην προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων-Τα κριτήρια και το «κούρεμα»

Κομβικό χαρακτηρίζεται από την αγορά το μέτρο που εξαγγέλθηκε χτες και αφορά τη μείωση της προκαταβολής φόρου που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το μέγεθος της μείωσης της προκαταβολής θα προσδιοριστεί στη βάση μελέτης, όπου βαρύνοντα ρόλο θα παίξουν τα στοιχεία του ΦΠΑ, όπου θα φανεί η κίνηση της αγοράς μετά το άνοιγμα, αλλά και ο προσδιορισμός της συνολικής πτώση του τζίρου το τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου.

Αυτά

τα δεδομένα αναμένεται να δώσουν μια εικόνα στο οικονομικό επιτελείο για το ύψος των ζημιών που καταγράφουν οι επιχειρήσεις και θα οδηγήσουν στα κριτήρια για την ενεργοποίηση του μέτρου, αλλά και στον προσδιορισμό των επιχειρήσεων, που θα ενταχθούν στην περίμετρο προστασίας. Με βάση αυτά θα εκτιμηθεί το δημοσιονομικό κόστος και άρα και το ύψος του «κουρέματος» της προκαταβολής φόρου, που μπορεί να φτάσει ως το 50%.

Όπως αναφέρθηκε και χτες στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, στόχος του μέτρου είναι να απαλλαγούν πολλές πληττόμενες επιχειρήσεις από ένα μέτρο που βασίζεται στην περσινή τους κερδοφορία, που όμως φέτος θα είναι ανύπαρκτη. Ουσιαστικά η κυβέρνηση φέρνει μπροστά την εκκαθάριση της φετινής χρήσης, που κανονικά υπό άλλες συνθήκες για επιχειρήσεις με ζημιές το 2021 θα οδηγούσε σε σημαντικές επιστροφές φόρων. Σημειωτέον ότι το συνολικό προσδοκώμενο έσοδο από την προκαταβολή φόρου ανερχόταν στα 2,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, η μείωση στην προκαταβολή φόρου θα είναι οριζόντια, δηλαδή δε θα διαμορφώνεται ανάλογα με την πτώση τζίρου, αλλά όλες οι επιχειρήσεις που θα κριθούν επιλέξιμες, θα έχουν το ίδιο ποσοστό μείωσης.

Σε σχέση με την πορεία των εσόδων, συνολικά υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία στη βάση της σχετικά ζωηρής επανεκκίνησης της αγοράς, τουλάχιστον σε ορισμένους κλάδους. Βέβαια σε σχέση ειδικά για το ΦΠΑ, οι μήνες Απρίλιος και Μάιος θα είναι δύσκολοι καθώς όλον τον Απρίλιο, αλλά και το μισό Μάη, η αγορά ήταν κλειστή.

Γιώργος Αλεξάκης

προκαταβολή φόρουΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΧρήστος Σταϊκούρας οικονομικό επιτελείο
Keywords
Τυχαία Θέματα