Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές… χωνεύοντας τα μάκρο

Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τετάρτης (27/9), καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα βιομηχανικά δεδομένα της Κίνας και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Αυστραλίας τον Αύγουστο.

Ο πληθωρισμός της Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 5,2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ενώ ο μετρικός πληθωρισμός

έφτασε στο 5,5%.

Στην Κίνα, για τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, τα κέρδη των βιομηχανικών εταιρειών της χώρας παρουσίασαν διψήφια πτώση, αλλά ο ρυθμός της πτώσης υποχώρησε ελαφρώς τον Αύγουστο.

Τα κέρδη μειώθηκαν 11,7% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, μικρότερη συρρίκνωση από την πτώση 15,5% για τους πρώτους επτά μήνες.

Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας δήλωσε ότι τα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 17,2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, που είναι η πρώτη μηνιαία αύξηση από το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας διχάστηκε σχετικά με το πότε η Τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, σύμφωνα με πρακτικά από τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής τον Ιούλιο.

Αυτό έγινε υπό το πρίσμα του πληθωρισμού που βρέθηκε για 15 σερί μήνες πάνω από τον στόχο του 2% της BOJ.

Ένα μέλος είπε ότι υπάρχει «ακόμη πολύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί πριν από την αναθεώρηση της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων και το πλαίσιο ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων πρέπει να διατηρηθεί».

Ωστόσο, άλλο μέλος σημείωσε ότι η επίτευξη του 2% «με βιώσιμο και σταθερό τρόπο» φαινόταν ότι «είχε εμφανιστεί ξεκάθαρα» και ότι θα ήταν δυνατό να εκτιμηθεί εάν η BOJ θα επιτύχει αυτόν τον στόχο γύρω στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του επόμενου έτους.

Το εμπόριο του Χονγκ Κονγκ μειώθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Αύγουστο, με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 0,3% και 3,7% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.

Τον Ιούλιο είχε καταγραφεί πτώση κατά 7,9% για τις εισαγωγές και 9,1% για τις εξαγωγές.

Το συνολικό εμπόριο τον Αύγουστο ανήλθε στα 742,18 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας πτώση 2% σε ετήσια βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,09%, κλείνοντας στις 32.330,50 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 0,65% στις 17.589 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,16% στις 3.107,32 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,52% στις 10.111,51 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε άνοδο 0,09% στις 2.465,07 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.030,30 μονάδες, χάνοντας 0,11%.

ασιατικές αγορέςΑΣΙΑΩκεανίαΑυστραλίαΚίναNikkeiKospiιαπωνία
Keywords
Αναζητήσεις
meikta-prosima-stis-asiatikes-agores-chonevontas-ta-makro.htm
Τυχαία Θέματα