Μεγάλη χαμένη από την εκλογή Μπάιντεν η Τουρκία

Η Τουρκία είναι η χώρα που έχει να χάσει περισσότερα από τον καθένα αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, εκτιμά άρθρο που δημοσιεύεται στο Reuters.

Όπως εξηγεί, ο Μπάιντεν αναμένεται να σκληρύνει την στάση της υπερδύναμης έναντι του Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τις τουρκικές επεμβάσεις στο εξωτερικό και την στενή συνεργασία με τη Ρωσία.

Επενδυτές

και αναλυτές δηλώνουν ότι η τουρκική λίρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στο ενδεχόμενο ο Τζο Μπάιντεν να τραβήξει τη σκανδάλη των επί μακρόν απειλούμενων κυρώσεων αναφορικά με την αγορά των ρωσικών S-400, η οποία η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι θέτει σε κίνδυνο την άμυνα του ΝΑΤΟ.

Η δοκιμή του συστήματος S-400 πυροδότησε σφοδρή αντίδραση από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο. Κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί Γερουσιαστές κάλεσαν για κυρώσεις που μπορούν να θέσουν την τουρκική οικονομία σε περιδίνηση για δεύτερη φορά σε μια διετία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για τις επιπτώσεις και έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε κυρώσεις-αντίποινα έναντι των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ ανασταλτικός παράγοντας για τις αμερικανικές κυρώσεις

Οι αμερικανικές απειλές, σημειώνει το άρθρο, ξεκίνησαν στα μέσα του 2019 όταν η Μόσχα έστειλε τα όπλα στην Τουρκία, αλλά έως τώρα έχουν μείνει… απειλές. Εν πολλοίς αυτό οφείλεται στο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διστάζει να τιμωρήσει τον Ερντογάν, με τον οποίο έχει συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες και υποστηρίζει ότι μπορεί να λύσει το θέμα μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο Ερντογάν έχει αξιοποιήσει τους δεσμούς του με τον Τραμπ για να επιδείξει στρατιωτική ισχύ στη Συρία, τη Λιβύη, την ανατολική Μεσόγειο και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, καλύπτοντας κάποια από τα κενά που δημιούργησε η απόσυρση των τελευταίων χρόνων των ΗΠΑ από την περιοχή. Οι σχέσεις όμως μπορεί να ψυχρανθούν αν ο Μπάιντεν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Μια νίκη Μπάιντεν σίγουρα θα αυξήσει τον κίνδυνο για αμερικανικές κυρώσεις… και φυσικά θα επιστρέψει η αναστάτωση σε μια ήδη ασταθή χρηματοικονομική αγορά που έχει χτυπηθεί από την πανδημία», δήλωσε ο Ρότζερ Κέλυ, περιφερειακός επικεφαλής οικονομολόγος στην EBRD.

Ντόναλντ ΤραμπΤζο ΜπάιντενReutersαμερικανικές κυρώσειςΕρντογάνS400τουρκική λίρα
Keywords
Τυχαία Θέματα