Με το «αριστερό» άνοιξαν την εβδομάδα οι Ευρωαγορές- Αναζητούν στηρίγματα

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας (17/7) οι Ευρωαγορές, δεδομένου ότι τα στοιχεία από την πορεία της κινεζικής οικονομίας, οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια στα μέσα του μήνα, αλλά και η αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά έδωσαν αρκετούς λόγους στους επενδυτές για ρευστοποιήσεις.

Αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,63% στις 457 μονάδες, σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα που ενισχύθηκε συνολικά κατά 2,94%, ολοκληρώνοντας

το καλύτερο χρηματιστηριακό πενθήμερο από τις αρχές του Μαρτίου.

Ακόμα, ο γερμανικός DAX είχε απώλειες 0,23% στις 16.068 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 παρουσίασε πτώση ύψους 1,12% στις 7.291 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,38% στις 7.406 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB έπεσε κατά 0,19% στις 28.608 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 παρέμεινε αμετάβλητος στις 9.438 μονάδες.

H πλειοψηφία των κλάδων μέτρησαν απώλειες με τις μετοχές των ειδών οικιακής χρήσης να υποχωρούν κατά 2,6%, καθώς οι τραπεζικές μετοχές ανέβηκαν κατά 0,5%.

Μπορεί λοιπόν τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα τον πληθωρισμό των ΗΠΑ να έδωσαν «ανάσες» στους επενδυτές την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο έπεται η νέα συνεδρίαση της Fed μέσα στο μήνα, με τους αναλυτές να εκτιμούν, ότι θα υπάρξει μια νέα αύξηση 25 μ.β.

Αντίστοιχα το Bloomberg εκτιμάει ότι εξαιτίας του επίμονου πληθωρισμού, το επιτόκιο της ΕΚΤ θα φτάσει το 4% μέχρι το Σεπτέμβριο, με τους οικονομολόγους να τονίζουν ότι θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης η κάθε μία, ξεκινώντας από την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 27 Ιουλίου.

Μέσα στην εβδομάδα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία με τους αναλυτές να εκτιμούν πως τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν την Τετάρτη (19/7) θα δείξουν πτώση του δείκτη και στη χώρα, από το 8,7% στο 8,2% τον Ιούνιο.

Επιπρόσθετα, το κλίμα συσσώρευσης συντηρήθηκε και από τα απογοητευτικά στοιχεία για το κινεζικό ΑΕΠ, που για το β' τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 6,3%, δηλαδή χαμηλότερα από τις προβλέψεις, καλλιεργώντας φόβους για τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας απέναντι σε μια πιθανή επιβράδυνση της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας μετά τις ΗΠΑ.

Συντέλεσε επίσης και η είδηση ότι η Ρωσία «παγώνει» ξανά τη διεθνή συμφωνία για τα σιτηρά μετά την νέα επίθεση στην στρατηγικής σημασίας γέφυρα της Κριμαίας, κάτι που έχει φέρει τριγμούς στις διεθνείς αγορές αγροτικών προϊόντων με τις τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού, αλλά και της σόγιας να ανεβαίνουν σημαντικά.

Οι ευρωαγορές πάντως θα αναζητήσουν στηρίγματα στα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων για το β' τρίμηνο, με τη Novartis, την Ocado και την ASML στην Ευρώπη να παίρνουν «σκυτάλη», ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ και τα στοιχεία για την Bank of America, τη Morgan Stanley την Goldman Sachs και την Tesla.

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣDAXXDAXSTOXXμετοχέςδείκτεςπληθωρισμόςεπιτόκια
Keywords
Αναζητήσεις
me-to-aristero-anoixan-tin-evdomada-oi-evroagores--anazitoun-stirigmata.htm
Τυχαία Θέματα