Μαίνεται η πυρκαγιά στη Σαρωνίδα – Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο – Καίγονται σπίτια

Aνεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι στην περιοχή του Κουβαρά και εξαπλώθηκε στο Λαγονήσι.

Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι ισχύος επτά μποφόρ. Έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για τις περιοχές Λαγονήσι, Ανάβυσσος και Σαρωνίδα ενώ νωρίτερα είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Πέτα, Μελισσουργός και Ταμπουργιά

Οι φλόγες έχουν κάψει μέχρι τώρα χιλιάδες στρέμματα σε αυτές τις περιοχές ενώ έχουν παραδοθεί στις φλόγες σπίτια και αυτοκίνητα.

Στην προσαγωγή ενός

ατόμου προχώρησαν οι Αρχές για τη μεγάλη φωτιά στον Νέο Κουβαρά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Ιωάννη Αρτοποιό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν αλλοδαπό που προσήχθη μετά από έρευνες της Αστυνομίας.

Μέσα σε δύο ώρες οι φλόγες κάλυψαν 12 χιλιόμετρα – Μια προσαγωγή υπόπτου

«Πολύ βελτιωμένη η κατάσταση με την πυρκαγιά στον Κουβαρά», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, κατά την νεότερη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας στις 18:30 από το Συντονιστικό Κέντρο, αναφερόμενος στην κατάσταση των πύρινων μέτωπων ανά τη χώρα.

Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε 4 μεγάλες δασικές πυρκαγιές εκ των οποίων δύο στην Αττική σε Νέο Κουβαρά, Δερβενοχώρια καθώς και στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στο Καμάρι Βοιωτίας. Αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και επιχειρούν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος, ενώ από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το Λιμενικό Σώμα 4 φουσκωτά και με τη βοήθεια δύο ακόμη αλιευτικών περιπολούν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας για ενδεχόμενη επέμβασή τους. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων που επιχειρούν. Ταυτόχρονα ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η Ελληνική Αστυνομία και το ΕΚΑΒ, ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Η πυρκαγιά από την έναρξή της εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές. Γι αυτό για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112, προειδοποιώντας τους κατοίκους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνση τους προς ασφαλή προορισμό.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία. Έχει πραγματοποιηθεί προσαγωγή ενός αλλοδαπού όπου εξετάζεται γιατί σύμφωνα με υποδείξεις έθεσε την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά.

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε δύο ώρες μετά στο Καμάρι Βοιωτίας, επιχειρούν 94 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στην περιοχή Καλλιθέα Λουτρακίου. Η πυρκαγιά κατευθυνθεί κατευθύνθηκε απειλητικά προς Άγιο Χαράλαμπο με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας υλικές ζημιές σε αρκετές πηγές. Εκδόθηκαν εδώ τρία μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Καλή θέα, παιδεία, ειρήνη. Στη συνέχεια από δω και στο τρίτο μήνυμα από Ιστιαία, Καλαμάκι και Παράδεισο προς ασφαλή σημεία.

Και εδώ οι πυροσβέστες σε αρκετές περιπτώσεις απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε. Κατά ριπάς, όμως αυτή τη στιγμή επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά εκατόν τριάντα πέντε πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, πενήντα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αυτές επιχειρούν οκτώ αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα εκ των οποίων δύο ελικόπτερα έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ και ένα ακόμη για τον συντονισμό τους.

Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 40 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα καθώς και τέσσερις προωθητές γαιών.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από λίγο στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 84 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν επτά αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα. Στο πλαίσιο της έκθεσης συγκλήθηκε νωρίτερα σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων με συμμετοχή των Υπουργών και Υφυπουργών Επικρατείας, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών. Είναι διαρκής η ενημέρωση από τα επιχειρησιακά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος αναφορικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Όλες οι δυνάμεις μας θα παραμείνουν στο πεδίο ισχυρές και θα ενισχυθούν περαιτέρω με στόχο τον περιορισμό των πυρκαγιών, ενώ τα εναέρια μέσα θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας».

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω της φωτιάς

Έκλεισαν και η Λεωφόρος Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσό, η λεωφόρος Μαρκοπούλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς Κουβαρά, η λεωφόρος Αναβύσσου από την οδό Αγίου Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι, η λεωφόρος Αθηνών Σουνίου και η λεωφόρος Καλύβίων στο ρεύμα προς Σούνιο και η Λεωφόρος Αθηνών Σουνίου και λεωφόρος Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία:Λ. Αθηνών – Σουνίου και Λ. Καλυβιών στο ρεύμα προς ΣούνιοΛ Αθηνών Σουνίου και Λ Σαρωνίδας στο ρεύμα στο ρεύμα προς Αθήνα.Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση προς Αθήνα και όχι προς Παλαιά Φώκαια

Νέο μήνυμα από το 112 ενημερώνει τους πολίτες να μην κατευθυνθούν προς την παραλία Παλαιά Φώκαια αλλά προς την Αθήνα.

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λαγονήσι, εκκενώστε προς Αθήνα» αναφέρει το μήνυμα του 112.

Το πύρινο μέτωπο είναι 4 χιλιόμετρα.

Έχουν κινητοποιηθεί μεγάλες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και εναέρια μέσα.

Συγκεκριμένα επιχειρούν:

150 πυροσβέστες40 υδροφόρα οχήματα7 αεροσκάφη4 ελικόπτερα

Στην περιοχή πλέουν ισχυροί άνεμοι -στα 7 μποφόρ- που δυσχεραίνουν την προσπάθεια των πυροσβεστών.

Χάος στους δρόμους της Αθήνας

Χάος επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας καθώς, η λεωφόρος Κηφισίας, εκ των βασικών οδικών αρτηριών του Λεκανοπεδίου, είναι μποτιλιαρισμένη, λόγω της μεγάλης φωτιάς που καίει από το πρωί της Δευτέρας (17/07) στο Λαγονήσι.

Από το ύψος του Αμαρουσίου μέχρι τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και το Χίλτον, τα φανάρια δε λειτουργούν.

Σημειώνεται ότι και η ηθοποιός, Ευτυχία Μέλη, μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι πίσω από τον πύργο του Μελισουργού καίγονται σπίτια και ότι στην περιοχή, λόγω του πυκνού καπνού, η ορατότητα είναι πάρα πολύ περιορισμένη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Λαυρεωτικής, Θανάση Μακροδημήτρη, «η φωτιά έχει ξεφύγει» και ανεβαίνει προς το όρο Πανί (σ.σ. Πάνειο Όρος). Ο ίδιος σημειώνοντας ότι η πυρκαγιά μαίνεται στα σύνορα Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και κινείται προς το βουνό σημείωσε ότι στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ.

Για έλλειψη τροφοδοσίας με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής έκανε λόγο ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου μιλώντας στον ρ/σ στο Κόκκινο 105,5 προσθέτοντας ότι για την ώρα δεν κινδυνεύουν σπίτια. Ωστόσο επεσήμανε ότι με την ταχύτητα που προχωρά η φωτιά δεν γίνεται να γίνει πρόβλεψη.

Σε πλήρη κινητοποίηση οι μηχανισμοί περιφέρειας και δήμων για την πυρκαγιά στην ΝΑ Αττική

Σε πλήρη κινητοποίηση οι μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας του Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης συνδράμουν με κάθε μέσο και έμψυχο δυναμικό την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο κατάσβεσης, της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Κουβαρά που βρίσκεται σε εξέλιξη, απειλώντας κατοικημένες περιοχές.

Η Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με το αίτημα του ΠΣ, απέστειλε 12 υδροφόρες για την ενίσχυση της πυρόσβεσης ενώ και οι όμοροι δήμοι συμμετέχουν με πούλμαν οχήματα όλο το δυναμικό τους και εθελοντές.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ το μέλος του τομέα Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Κοινότητας Κερατέας Ντίνος Λιούμης έχουν αποσταλεί οχήματα και πούλμαν για την απομάκρυνση των κατοίκων, ότι εκκενώθηκε το Μοναστήρι και κρίσιμες περιοχές καθώς και ότι οχήματα και υδροφόρες με όλο το σώμα εργαζομένων, εθελοντών κλπ συμμετέχουν στη κατάσβεση με όλες τις δυνάμεις τους.

Ως «κόλαση» περιέγραψε ο επί δεκαετίες (τέως σήμερα) δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου το πύρινο τοπίο που συνεχώς εξαπλώνεται ταχύτατα κατά μήκος τουλάχιστον 3 χλμ. λόγω των ισχυρών ανέμων από Κουβαρά, σε Πέτα, Πάνειο Όρος, Καλύβια, Μελισσουργό και περιμετρικά των Καλυβίων προς Σαρωνίδα και Ανάβυσσο. Η πρώτη εκτίμηση του ήταν ότι ήταν αδύνατον να επιτευχθεί ο έλεγχος της καθώς ο ισχυρός άνεμος η υψηλή θερμοκρασία με το χαμηλό θαμνώδες ή ελαιόφυτο έδαφος δεν το επέτρεπαν. Το σκηνικό συμπληρώνεται από έντονους πυκνούς καπνούς που προκαλούν οι ισχυρές και εκρήξεις οι οποίες σημειώνονται στους πυλώνες ηλεκτοδότησης κάποιος εκ των οποίων ενδεχομένως ευθύνεται για την εκδήλωση της πυρκαγιάς, όπως υπονόησε ο κ. Φιλίππου.

Στο ίδιο κλίμα της έντασης και αγωνίας εκφράστηκε και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς ο οποίος προσέτρεξε άμεσα και με κάθε δυνατή βοήθεια εκ μέρους του Δήμου στην κατάσβεση της φωτιάς.

«Έχουμε εγκαταλείψει το σπίτι μας, αρκετοί κάτοικοι είναι στην παραλία» – Μαρτυρία κατοίκου

«Η έκταση είναι πολύ μεγάλη και ανεξέλεγκτη. Η φωτιά έχει καβαλήσει όλο το βουνό. Υπάρχει πολύς άνεμος και κάνει περιδινήσεις. Πάρα πολύς καπνός, δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Πολύ δύσκολη κατάσταση», περιέγραψε, μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο του OPEN ο Νίκος Φραγκής, κάτοικος Λαγονησίου.

Δείτε βίντεο

Στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Μηνύματα του 112

Λίγα λεπτά μετά την φωτιά που ξέσπασε, υπήρξε μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής.

Λίγο αργότερα λόγω των διαστάσεων που έλαβε η πυρκαγιά εστάλη δεύτερο μήνυμα του 112 το οποίο καλεί σε εκκένωση του οικισμού Πέτα προς την Κερατέα.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πέτα Κουβαρά εκκενώστε τώρα προς Κερατέα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες:

Επίσης για εκκένωση των περιοχών Μελισουργός – Τραμπουριά κάλεσε το 112 με νέο μήνυμα.

Μήνυμα για εκκένωση από το Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι εστάλη και τέταρτο μήνυμα του 112 που καλεί τους κατοίκους να εκκενώσους τις περιοχές Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο προς την παραλία Παλαιάς Φώκαιας.

Keywords
σαρωνιδα, σπιτια, περιφέρεια αττικής, καμάρι, γεεθα, εκαβ, συμμετοχή, φως, αθηνα, ΕΡΤ, μπε, χλμ, κερατεα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, Καλή Χρονιά, φωτια, πυρκαγιες, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, περιφέρεια αττικής, αστυνομια, αυτοκινητα, γεεθα, εκαβ, ηθοποιος, πλαισιο, πυροσβεστικη, σουνιο, υψος, φως, ωρα, απε, βοηθεια, βρισκεται, γινει, γινεται, δευτερο, δερβενοχωρια, δοθει, δυναμικο, εγινε, εδαφος, ευτυχια, υπαρχει, ειρηνη, εκτιμηση, ελλειψη, ελληνικη αστυνομια, εμψυχο, ενημερωση, εξελιξη, επτα, ερευνες, εσωτερικων, ευθυνη, ιδιο, υπηρεσια, θεα, κινητο, κηφισιας, κλιμα, λαγονησι, λεωφορος, λιμενικο σωμα, λιμενικο, λογο, μηκος, μηνυματα, μπε, καμάρι, οκτω, ολυμπος, ορος, οχηματων, οχηματα, πεδιο, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, ρευμα, συνεχεια, συμμετοχή, σωμα, σπιτι, στο κοκκινο, το βουνο, τρια, ισχυρος, υψηλη, φουσκωτα, φωκαια, χλμ, ωρες, μποφορ, δημητρης, χωρα, ομαδες, πηγες, τριαντα, θερμοκρασια, βουνο, ξεκινησε
Αναζητήσεις
mainetai-i-pyrkagia-sti-saronida--anexelegkto-to-pyrino-metopo--kaigontai-spitia.htm
Τυχαία Θέματα