Με σημαντικές απώλειες ξεκινούν τον Σεπτέμβριο οι ευρωαγορές

11:52 1/9/2022 - Πηγή: Reporter

Ισχυρά πτωτικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης (1/9), ξεκινώντας με αρνητικό πρόσημο τον νέο μήνα και κλείνοντας χαμηλότερα τον Αύγουστο.

Οι αναταραχές στην αγορά επικρατούν από την Παρασκευή μετά τις επιθετικές δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζέρομ Πάουελ, ο οποίος έδωσε «όρκο» ότι η Fed θα μειώσει τον πληθωρισμό, ακόμα και αν αυτό επιφέρει κάποιο «πόνο» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Από την

άλλη, οι δείκτες της Wall Street υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη, στην τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την επιστροφή της καλοκαιρινής αγοράς καθώς οι επενδυτές ζύγιζαν τις προσπάθειες της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Στο μεταξύ, τα χρηματιστήρια στην Ασία διαπραγματεύονται χαμηλότερα την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα αποτελέσματα μιας ιδιωτικής έρευνας για τη δραστηριότητα των εργοστασίων της Κίνας, η οποία έδειξε ότι ο κλάδος διολισθαίνει αυτόν τον μήνα.

Πίσω στην Ευρώπη, στο επίκεντρο παραμένουν οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Αύγουστο, που έφτασε στο 9,1%. Πλέον, οι αγορές εστιάζουν στο κατά πόσο οι πληθωριστικές πιέσεις θα επηρεάσουν την ΕΚΤ στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Στα μάκρο της ημέρας, μείωση κατά 2,6% κατέγραψε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, Destatis. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της Destatis που ήρθε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο της χώρας σε πραγματικούς όρους αυξήθηκε κατά 1,9%.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,99% στις 411 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 1,16% στις 12.683,20 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 1,49% στις 6.039,28 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,05% στις 7.207,70 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,15% στις 21.330 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,71% στις 7.829,93 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει απώλειες 0,51% στις 5.964,63 μονάδες.

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΣεπτέμβριοςΠτώσηΕυρώπηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σεπτέμβριο,septemvrio