Με ήπια κέρδη άνοιξαν την εβδομάδα οι Ευρωαγορές

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η σημερινή (10/7) συνεδρίαση για την πλειοψηφία των δεικτών στις ευρωαγορές, την ίδια στιγμή που οι επενδυτές «χωνεύουν» την απροσδόκητα χαμηλή μέτρηση για τον κινεζικό πληθωρισμό και προσβλέπουν στα στοιχεία των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό και τα εταιρικά κέρδη μέσα στην εβδομάδα.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ανέβηκε κατά 0,18% στις 448 μονάδες, ο γερμανικός DAX ανέβηκε 0,45% στις 15.673,16 μονάδες, ο γαλλικός CAC επίσης ανέβηκε κατά 0,45 στις

7.143,69 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 7.273 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,34% στις 27.872 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανεβαίνει στις 9.252 μονάδες αυξημένος κατά 0,04%.

Οι μετοχές των εταιρειών ταξιδιών και αναψυχής ανέβηκαν κατά 1,3%, ενώ οι μετοχές στον κλάδο της εξόρυξης υποχώρησαν 0,6%.

Δεδομένου ότι δεν υπήρξαν σημαντικά οικονομικά δεδομένα στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, σίγουρα οι τάσεις επηρεάστηκαν από τη μία από τον απρόσμενα χαμηλό πληθωρισμό στην Κίνα και από την άλλη από τα επικείμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται, ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Ιούνιο ανακοινώνεται την Τετάρτη (12/7) και μία ημέρα μετά δημοσιεύονται τα στοιχεία για το δείκτη τιμών παραγωγού, με το επενδυτικό κοινό να αναμένει αποκλιμάκωση προκειμένου να υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις και να μπει ένα «φρένο» στις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς Κεντρικών Τράπεζων.

Από την άλλη, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η ΕΚΤ έχει να λάβει δύσκολες αποφάσεις για τα επιτόκια στην Ευρώπη, με την επικεφαλής οικονομολόγο του Οργανισμού να σημειώνει ότι η ΕΚΤ αντιμετωπίζει μια πραγματικά δύσκολη πρόκληση όσον αφορά τον πληθωρισμό.

«Είναι αντιδημοφιλής η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αλλά είναι απαραίτητο να συμπιέσουμε τον πληθωρισμό, επειδή πονάει πραγματικά και είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να τον αντιμετωπίσουν» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα μάκρο, σημαντική επιδείνωση κατέγραψε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον πρόδρομο δείκτη της Sentix που διαμορφώθηκε στις -22,5 μονάδες έναντι -17 μονάδων τον Ιούνιο με τους επενδυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να προσδοκούν τη μέτρηση στις -17,9 μονάδες.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του συγκεκριμένου δείκτη από τον Νοέμβριο του 2022.

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣμετοχέςδείκτεςευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Keywords
Αναζητήσεις
me-ipia-kerdi-anoixan-tin-evdomada-oi-evroagores.htm
Τυχαία Θέματα