Η Fed αυστηροποιεί την στάση της απέναντι στις τράπεζες

Αυστηρότερες απαιτήσεις σε όρους κεφαλαίου για τις τράπεζες προτείνει για τις τράπεζες η Federal Reserve, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, υπεύθυνος για την εποπτεία, Michael Barr.

Οι τράπεζες

με περιουσιακά στοιχεία (assets) αξίας τουλάχιστον 100 δισ. δολαρίων θα υπόκεινται σε παρόμοια ρύθμιση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία 700 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την πρόταση του Μπαρ. Αυτοί οι κανονισμοί θα αναγκάσουν τις τράπεζες να διατηρούν επιπλέον δύο ποσοστιαίες μονάδες κεφαλαίου ή επιπλέον 2 δολάρια κεφαλαίου για κάθε 100 δολάρια σταθμισμένων assets, είπε ο Barr.

«Η πρόσφατη εμπειρία μας δείχνει ότι ακόμη και τράπεζες [με assets τουλάχιστον 100 δισ. δολαρίων] μπορούν να προκαλέσουν άγχος που εξαπλώνεται σε άλλα ιδρύματα και απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε ο Barr μιλώντας στο Bipartisan Policy Center και πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος μετάδοσης συνεπάγεται ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερο βαθμό ανθεκτικότητας γι’ αυτές τις εταιρείες απ’ ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως».

Ο Barr προτείνει επίσης οι τράπεζες με assets τουλάχιστον 100 δισ. δολαρίων «να υπολογίζουν τις μη πραγματοποιηθείσες ζημίες και κέρδη στους διαθέσιμους προς πώληση τίτλους τους κατά τον υπολογισμό του εποπτικού κεφαλαίου τους».

«Ορισμένοι εκπρόσωποι του κλάδου ισχυρίζονται ότι το ανεπαρκές κεφάλαιο δεν είχε καμία σχέση με τις (πρόσφατες) χρεοκοπίες τραπεζών», δήλωσε ο Barr. «Διαφωνώ. Ήταν μια ανεπιτυχής προσπάθεια της SVB (Silicon Valley Bank) να αντλήσει κεφάλαια που έκανε τους ανασφάλιστους καταθέτες να εξετάσουν πιο προσεκτικά τον τρόπο κεφαλαιοποίησης της τράπεζας», συμπλήρωσε.

Όπως μεταδίδει το CNN, περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα τραπεζική ρύθμιση αναμένεται να αποκαλυφθούν επίσημα αργότερα μέσα στο καλοκαίρι. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να τεθούν σε ισχύ οποιεσδήποτε αλλαγές, καθώς θα πρέπει να περάσουν από την τυπική διαδικασία θέσπισης κανόνων για ειδοποιήσεις και σχόλια, όπως συμβαίνει με κάθε νέο τραπεζικό κανονισμό.

MICHAEL BARRΜΑΙΚΛ ΜΠΑΡFEDERAL RESERVEαμερικανικες τραπεζεςχρεοκοπίες
Keywords
Αναζητήσεις
i-fed-afstiropoiei-tin-stasi-tis-apenanti-stis-trapezes.htm
Τυχαία Θέματα