«Μαύρες λίστες» με ονόματα οφειλετών στο διαδίκτυο από τον Ιούνιο !

Στη δημοσιοποίηση των ονομάτων εκατοντάδων φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προς το Δημόσιο, πρόκειται να προχωρήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικών.Στη λίστα, που θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο, θα συμπεριλαμβάνονται φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, εφόσον η καταβολή τους καθυστερεί για χρονικό διάστημα πάνω από ένα χρόνο. Ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και Έλληνες, που διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες
του εξωτερικού, για τις περιπτώσεις των οποίων διενεργούνται διασταυρώσεις για το αν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι.Ενόψει της ανάρτησης της λίστας, ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, απέστειλε χθες εγκύκλιο στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ζητώντας τους το αργότερο ως την προσεχή Τρίτη 31 Μαΐου να έχουν απεικονίσει με σαφήνεια και ακρίβεια την κατάσταση των οφειλών των φορολογουμένων στο σύστημα Taxis. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι «η ορθότητα των στοιχείων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχή εφαρμογή της δημοσιοποίησης, ενώ διευκρινίζεται ότι στους καταλόγους, δεν θα περιλαμβάνονται οι μεγαλοοφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή ισχύει γι’ αυτούς δικαστική αναστολή καταβολής.Συγκεκριμένα μέχρι την προσεχή Τρίτη τα ελεγκτικά κέντρα καλούνται να έχουν ελέγξει :
• Κατά πόσο τηρούνται από τους οφειλέτες οι περιπτώσεις ρύθμισης των χρεών με τμηματική καταβολή, και να τις καταχωρήσουν άμεσα στο Taxis.
• Να έχουν καταχωρήσει στο Taxis τις περιπτώσεις αναστολής καταβολής χρεών που έχουν χορηγηθεί σε οφειλέτες με δικαστικές αποφάσεις, καθώς και αν αυτές έχουν λήξει.
• Να αποστείλουν το συντομότερο δυνατό όσα γραμμάτια συμψηφισμού οφειλών που εκκρεμούν στις ΔΟΥ, καθώς επίσης να προχωρήσουν σε εκκρεμείς διαγραφές και αυτεπάγγελτους συμψηφισμούς. Επιπλέον τα ΔΕΚ και τα ΠΕΚ θα πρέπει να αποστείλουν άμεσα στις αρμόδιες ΔΥΟ τυχόν δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν στην υπηρεσία τους.«Βελτιώστε την απόδοσή σας…»Στο μεταξύ, ακόμη και η μεγαλύτερη εφορία της χώρας, η ΦΑΕΕ Αθηνών (από την οποία προέρχεται το 23% των συνολικών εσόδων), εμφανίζεται να παρουσιάζει υστέρηση, κι αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της χθεσινής επίσκεψης του υφυπ. Οικονομικών Δ. Κουσελά, ο οποίος και ζήτησε βελτίωση της απόδοσης και καλύτερη οργάνωση στη λειτουργία της.Γιώργος Φιντικάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα