Μόνο συμβουλευτικός ο χαρακτήρας της τρόικας στις αποκρατικοποιήσεις

Μόνο την παροχή τεχνικής υποστήριξης από την τρόικα και όχι συμμετοχή της επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών ενόψει της σύστασης του fund δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών αποκλείει κάθε σκέψη για συμμετοχή εκπροσώπων της τρόικας στο ταμείο, πλην
όμως δεν φέρνει αντίρρηση για την παροχή τεχνικής υποστήριξης που θα βοηθούν την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος.Προσθέτουν, δε, ότι όποια επιχείρηση του Δημοσίου ή ακίνητο ή δικαιώματα επί εταιρειών, μπαίνει στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, αυτομάτως θα «κλειδώνει» για αξιοποίηση χωρίς να υπάρχει δυνατότητα οποιασδήποτε εξωθεσμικής παρέμβασης και ακύρωσή της όλης διαδικασίας. Το ταμείο αυτό πάντως, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, ουδεμία σχέση θα έχει με τον αντίστοιχο φορέα που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη διάλυση της Ανατολικής Γερμανίας, η οποία διαχείριστηκε την κρατική περιουσία της χώρας με ζοφερά αποτελέσματα τόσο για τα έσοδα όσο και για την απασχόληση.
Στο υπουργείο Οικονομικών μένουν προσηλωμένοι στο Πρόγραμμα που ανακοινώθηκε και εκτιμούν ότι οι αγορές θα αρχίσουν να πείθονται εφόσον τηρούνται κατά γραμμα τα τριμηνιαία χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται την επόμενη τριετία. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα για το τρέχον τρίμηνο έχει προγραμματιστεί η έναρξη αποκρατικοποίησης πέντε εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών (ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ) και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν προκηρυχθεί όλοι οι διαγωνισμοί τόσο για τις προαναφερόμενες όσο και για τις υπόλοιπες του προγράμματος του 2011 (ΔΕΠΑ, ΕΑΣ, ΔΑΑ, ΤΠΔ, Ελληνικό, Φάσμα Συχνοτήτων, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ, Καζίνο,  Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου).
Στόχος η είσπραξη 3,5 - 5,5 δισ.ευρώ μέσα στο 2011 και συνολικά 50 δισ.ευρώ μέχρι το 2015. Από αυτά τα 15 δισ.ευρώ θα προέλθουν  από την πώληση εταιρειών και παραχώρησης υποδομών και 35 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση δικαιωμάτων και ακινήτων του δημοσίου.  Εφόσον το Πρόγραμμα υλοποιηθεί στο ακέραιο η ετήσια δαπάνη για τόκους θα μειωθεί κατά 3 δισ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα