Μάτι: Τι καταλογίζει ο επιπυραγός στον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής

Ο εμπειρογνώμονας του Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Λιότσιος, κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλου και κάθε άλλου συναυτουργού εφόσον αποκαλυφθεί, για τα αδικήματα «της απόπειρας παράνομης βίας και απειλής» όσον αφορά την τραγωδία με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που συνέβη σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια.

Μάλιστα, ο κ. Λιότσος καταγγέλλει τις «πιέσεις» που φέρεται να δέχθηκε

από τον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να «ξεπετάξει» το πόρισμά του, χωρίς να βρει ευθύνες, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Όπως αναφέρει ο κ. Λιότσιος, μοναδική επιδίωξη του πρώην αρχηγού του ΠΣ ήταν ο εξαναγκασμός του, μέσω απειλών και παράνομων πράξεων, να συντάξει και να υποβάλει «ψευδή πραγματογνωμοσύνη, ήτοι «αντίθετη προς την αντικειμενική επιστημονική αλήθεια», προκειμένου να συγκαλυφθούν οι ποινικές ευθύνες τόσο του ίδιου όσο και κάθε άλλου εμπλεκόμενου προσώπου.

«Μηνύω τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και τους τυχόν συναυτουργούς, τους ηθικούς αυτουργούς ή τους συνεργούς αυτού, για την αξιόποινη πράξη της απόπειρας παράνομης βίας που τελέστηκε σε βάρος μου στην Αθήνα την 21/9/2018 και όποιων άλλων τυχόν αδικημάτων προκύψουν κατόπιν της προκαταρκτικής εξετάσεως» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Λιότσιο όταν ξεκίνησε την έρευνά του και άρχιζε να διαβιβάζει αιτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενημερώθηκε επ' αυτών ο πρώην αρχηγός του ΠΣ και του είπε χαρακτηριστικά: «Τι μ...ς είναι αυτές που ζητάς, κάνε τον μ...α».

«Μοναδική επιδίωξή του (σ.σ.: του κ. Ματθαιόπουλου) ήταν ο εξαναγκασμός μου υπό την ιδιότητά μου ως διορισθέντα πραγματογνώμονα […] δια απειλών παράνομων πράξεων να συντάξω και να υποβάλω ενώπιον των αρμόδιων ανακριτικών αρχών ψευδή πραγματογνωμοσύνη ήτοι αντίθετη προς την αντικειμενική επιστημονική αλήθεια. Ο μηνυόμενος [...] με παράνομα εκβιαστικά μέσα προσπάθησε να επιτύχει τη σύνταξη εκ μέρους μου ψευδούς πορίσματος για τους λόγους της φονικής καταστροφής στις 23/7/ 18. Γνώριζε πολύ καλά όμως ότι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του όφειλε να προβεί σε κάθε ενέργεια για την αποκάλυψη της αλήθειας και όχι να προσπαθεί να συσκοτίσει τους λόγους για τους οποίους επεκτάθηκε η πυρκαγιά και προκάλεσε το γνωστό στο πανελλήνιο φονικό αποτέλεσμα» τονίζει στην μήνυσή του ο κ. Λιότσος.

Ξεκινούν οι απολογίες

Παράλληλα, ο Αθανάσιος Μαρνέρης, ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ξεκίνησε να αποστέλλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία στους κατηγορούμενους, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Μαρνέρης, με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει, συντάσσει ήδη κατηγορητήρια σε βάρος των είκοσι προσώπων που εμπλέκονται λόγω αρμοδιότητας στην τραγωδία με τους 102 νεκρούς της 23ης Ιουλίου του 2018.

Υπενθυμίζεται πως για τη φονική πυρκαγιά έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος έπειτα από έρευνα των Εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου, Νίκου Φυστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου κατά είκοσι κρατικών λειτουργών και στελεχών, κατά την επίμαχη περίοδο, της Αυτοδιοίκησης της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής.

Τα αδικήματα αφορούν εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, διά παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Η πρώτη, λοιπόν, κλήση θα είναι αυτή προς τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, που καλείται την Παρασκευή.

Θα ακολουθήσουν με τη σειρά που έχει ορίσει ο δικαστικός λειτουργός εκείνες προς τους υπόλοιπους τότε επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης -Περιφέρειας και Δήμων- της Πολιτικής Προστασίας και των Σωμάτων, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της φωτιάς.

Δημήτρης ΛιότσιοςμάτιΠυροσβεστικήΒασίλης Ματθαιόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα