Fitch: Ύφεση 8,6% για την Ελλάδα το 2020 – Έλλειμμα 7%, στο 192,5% θα αυξηθεί το χρέος

Για την Ελλάδα η Fitch Ratings, προβλέπει μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8,6% για το 2020.

 Οι οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης μετά την άνευ προηγουμένου «βουτιά» κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, εκτιμά σε έκθεσή της η Fitch Ratings, υπογραμμίζοντας ωστόσο το τεράστιο δημοσιονομικό

κόστος.

Η εκτίμηση του αμερικανικού οίκου είναι ότι το μέγεθος και η διάρκεια του αντίκτυπου θα αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα της οικονομικής ύφεσης (η οποία μπορεί να είναι μεγαλύτερη για χώρες όπου τα lockdown έχουν διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν ή όπου ο τουρισμός και οι υπηρεσίες συμβάλλουν σημαντικά στο ΑΕΠ) και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής απάντησης.

«Υπήρξαν αυξανόμενα σημάδια τον τελευταίο μήνα διαδοχικών βελτιώσεων στην οικονομική δραστηριότητα, που υποδηλώνουν ότι ο Απρίλιος σηματοδότησε το ναδίρ.

Η πολιτική ώθηση στην Ευρωζώνη επεκτείνεται επίσης, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης κλίμακας αύξησης της ποσοτικής χαλάρωσης από πλευράς ΕΚΤ.

Αυτό οδήγησε σε μια μέτρια αναβάθμιση στην πρόβλεψή μας για την ύφεση στην Ευρωζώνη 2020 σε 8% από 8,2%.

Αντίθετα, μειώσαμε τις προβλέψεις μας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ύφεση 9% από 7,8%», αναφέρεται.

Η Fitch προβλέπει ότι το μέσο έλλειμμα του προϋπολογισμού της Δυτικής Ευρώπης θα διευρυνθεί στο 8,6% του ΑΕΠ το 2020 από 0,5% το 2019 και το μέσο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 71% του ΑΕΠ από 59%.

«Η σημαντική επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας άσκησε πίεση στις αξιολογήσεις της Δυτικής Ευρώπης.

Η Fitch έχει αναλάβει αρνητική δράση σε 11 χώρες της περιοχής από τον Μάρτιο.

Τρεις χώρες με αρνητικές προοπτικές υποβαθμίστηκαν: η Ιταλία, ο Άγιος Μαρίνος και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τρεις χώρες με σταθερό outlool έχουν τοποθετηθεί σε αρνητικές προοπτικές (Βέλγιο, Γαλλία και Ισλανδία) και αναθεωρήσαμε πέντε χώρες από θετικό (Αυστρία, Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα και Πορτογαλία) σε σταθερό outlook», σημειώνεται.

Για την Ελλάδα ειδικότερα, ο οίκος αναφέρει:

«Η αναθεώρηση του οutlook το σταθερό αντικατοπτρίζει τη σημαντική επίδραση του ιού στην οικονομική δραστηριότητα, στα δημόσια οικονομικά και στους εξωτερικούς λογαριασμούς.

Προβλέπουμε μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8,6% φέτος, αντικατοπτρίζοντας την απότομη πτώση του τουρισμού.

Το κυβερνητικό ισοζύγιο γίνεται αρνητικό.

Η σοβαρή πτώση της δραστηριότητας και τα μέτρα υποστήριξης της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας θα οδηγήσουν σε απότομη επιδείνωση του προϋπολογισμού.

Αναμένουμε το πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019 να μετατραπεί σε έλλειμμα 7,0% το 2020.

Ο λόγος δημόσιου χρέους θα αυξηθεί στο 195,2% στα τέλη του 2020, και μετά υποχωρήσει στο 187,1% το 2021.

Ενώ το απόθεμα χρέους θα παραμείνει πολύ υψηλό για μια παρατεταμένη περίοδο, υπάρχουν ελαφρυντικοί παράγοντες που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το ταμειακό απόθεμα είναι περισσότερο από επαρκές κάλυψη των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών για το 2020-2021.  Αναμένουμε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 6,7% του ΑΕΠ φέτος, από 1,4% το 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα