«Λουκέτα» επιχειρήσεων: «Βροχή» απολύσεων παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης

Παρά την έκκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του υπουργείου Εργασίας για αποφυγή απολύσεων από την πλευρά των επιχειρήσεων, η εικόνα δεν είναι καλή στο σύστημα της Εργάνης.

Τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις έφεραν και «βροχή» απολύσεων, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο καταγράφηκαν περίπου 30.000 απολύσεις όταν τον Μάρτιο του 2019, είχε σημειωθεί θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 43.373 θέσεις εργασίας.

Σήμερα, το οικονομικό επιτελείο και συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης

και Ενδύσεων και Εργασίας θα εξαγγείλουν νέο πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το βαρύ πλήγμα στην οικονομία.

Ανάμεσα στα μέτρα η χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 400 ευρώ στους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κυβερνητική εντολή. Η αποζημίωση θα δοθεί τον Μάρτιο κατ΄αναλογία των ημερών που η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή ενώ τον Απρίλιο θα δοθεί ολόκληρη. Παράλληλα, θα θεσπιστεί ρήτρα απασχόλησης (μη απόλυσης). Οι εργοδότες που θα διατηρήσουν το προσωπικό τους παρά τη μείωση του τζίρου στη διάρκεια της κρίσης και δε μετατρέπουν τις συμβάσεις από πλήρη σε μερική η εκ περιτροπής απασχόληση θα ενταχθούν στο πακέτο μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που θα προβλέπει αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός στήριξης

Οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις, θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τον ανωτέρω ειδικό μηχανισμό στήριξης εξαιρούνται:

α) όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως

β) όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,

γ) όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και

δ) οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, θα καθοριστούν το είδος, το ύψος και η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων.

απολύσειςκορονοιόςκλείσιμο επιχειρήσεωνΕΡΓΑΝΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα