Λοιμωξιολόγοι: Σε... επιφυλακή για μάσκες, μετακινήσεις- Επιμονή για εμβολιασμούς

08:23 7/7/2021 - Πηγή: Reporter

Προβληματισμός επικρατεί στην επιτροπή λοιμωξιολόγων σχετικά με την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας στην Ελλάδα. Το τέταρτο κύμα βρίσκεται ουσιαστικά ήδη εδώ και το ζήτημα είναι να... ανακοπεί και να καθυστερήσει.

Για να γίνει αυτό, βασικό όπλο είναι φυσικά οι εμβολιασμοί, αλλά ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις.

Η κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλλει πιο αυστηρούς κανόνες για τα ταξίδια στα νησιά, ενώ σύντομα έρχεται και ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων εστίασης σε μικτές και σε αμιγώς

για εμβολιασμένους.

Παράλληλα, υπήρξε και η απόφαση για αυστηροποίηση των κανόνων, που απαγορεύουν τους όρθιους πελάτες με τα πρόστιμα και τα λουκέτα να είναι αυστηρότερα από ποτέ.

Η Επιτροπή λοιμωξιολόγων, πάντως, θα συνεδριάσει ξανά την Τετάρτη για να αξιολογήσει την πορεία της πανδημίας και την αύξηση των κρουσμάτων.

Είναι δεδομένο πως θα επικροτήσει τα παραπάνω μέτρα και θα ζητήσει περαιτέρω πίεση για εμβολιασμούς, ωστόσο, θα αναζητηθούν και άλλοι τρόποι παρεμβάσεων.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να υπάρξει επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, που ορισμένα μέλη της επιτροπής έχουν αφήσει να εννοηθεί πως κακώς καταργήθηκε.

Το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι δεδομένο πως θα επιστρέψει άμεσα, ωστόσο, είναι ένα από αυτά που συζητιούνται έντονα και εφόσον συνεχιστεί η αύξηση κρουσμάτων, λογικά θα μπει ξανά στις ζωές μας.

Παράλληλα, συζητιέται και το ενδεχόμενο να μπουν αυστηρότεροι κανόνες και στα ταξίδια με ΚΤΕΛ και τρένα. Υπάρχουν σκέψεις να ισχύουν και για αυτά τα μέσα οι κανόνες που ισχύουν για πλοία και αεροπλάνα.

Τέλος, θα συζητηθούν και οι τρόποι που θα μπορούσαν να επιβληθούν τοπικά lockdown σε περιοχές με λίγους εμβολιασμούς και πολλά κρούσματα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δημόσια συζήτηση επιστρέφει πάντα στους εμβολιασμούς που είναι το μεγάλο όπλο, καθώς δημιουργούν τείχος ανοσίας και ακόμα κι αν αυξηθούν τα κρούσματα, τα εμβόλια μπορούν να «φρενάρουν» τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Εμβολιασμοίεμβόλιαμέτραμετακινήσειςμάσκες
Keywords
Τυχαία Θέματα