Λογομαχία Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα: Τι ειπώθηκε- Τα εκατέρωθεν «πυρά»

«Επεισόδιο» μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (6/10) κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών στην άτυπη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ερντογάν πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως

και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Μιλώντας προηγουμένως σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν είπε ότι πολλές χώρες, στη Σύνοδο της Πράγας, είπαν ότι περιμένουν βήμα από την Τουρκία για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα» απάντησε ωστόσο.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν σαν… δύο ξένοι στην Πράγα. Μάλιστα, στην κοινή φωτογραφία που συνηθίζουν να βγάζουν όλοι οι ηγέτες της Συνόδου, Μητσοτάκης και Ερντογάν έκατσαν σε απόσταση.

Σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ζήτησε Εμανουέλ Μακρόν από τον Τούρκο ομόλογό του. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Αιγαίο και «κάλεσε για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΤαγίπ ΕρντογάνΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑΕλληνοτουρκικά
Keywords
Τυχαία Θέματα