Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει στις χρεώσεις με το νέο μηχανισμό

Έκδηλη είναι η ανησυχία της κυβέρνησης για το πώς σε βάθος χρόνου θα καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για επιδοτήσεις, καθώς οι προβλέψεις για τις τιμές ρεύματος είναι δυσοίωνες.

"Δημιουργούμε από το Σεπτέμβριο, ένα μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές. Με αυτό το εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου, θωρακίζουμε

και προστατεύουμε τους Έλληνες από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις" ανέφερε χθες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφερόμενος στο νέο πακέτο επιδοτήσεων αλλά και στη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που θα λειτουργήσει ως έξτρα πηγή, πλάι στις ροές που χει ήδη ο "κουμπαράς" των ενισχύσεων από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, (που χρηματοτοδοτείται κυρίως από τις υπερβάσεις των πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ανά τεχνολογία παραγωγής, τα έσοδα από ρύπους, το πράσινο τέλος στο ντίζελ κτλ), από τον Προϋπολογισμό αλλά και από το "κούρεμα" στα "ουρανοκατέβατα" κέρδη.

"Προχωρούμε και σε εξορθολογισμό των χρεώσεων ΥΚΩ, καθώς μειώνουμε έως 70% την επιβάρυνση σε οικιακά τιμολόγια που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή -για παράδειγμα- έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα, για τη θέρμανσή τους. Θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί ότι με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, θα μειωθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ.

Είναι αντιληπτό ότι διανύουμε μια περίοδο διεθνούς κρίσης που έχει εκτινάξει τις τιμές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη σε πρωτόγνωρα επίπεδα, με αποτέλεσμα να απειλείται η κοινωνική συνοχή των ευρωπαϊκών κρατών, συνεπώς και της χώρας μας. Για αυτό, η δέσμευση της Κυβέρνησής μας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα δίχτυ προστασίας που θα βοηθήσει τους Έλληνες καταναλωτές να αντιμετωπίσουν αυτές τις εξαιρετικές καταστάσεις, συνεχίζεται και τον μήνα Σεπτέμβριο" συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας περιγράφοντας μια νέα πηγή εσόδων για το επόμενο χρόνο για την ενίσχυση του μηχανισμού των επιδοτήσεων.

Ουσιαστικά με το νέο μηχανισμό καταργείται η κλιμακωτή χρέωση ΥΚΩ και καθιερώνεται οριζόντια χρέωση. Έτσι, όσοι όσο έχουν μεγάλες καταναλώσεις και π.χ. χρησιμοποιούν ρεύμα για τη θέρμανση τους, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας θα δουν μειώσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ.

Τι αλλάζει;

Σήμερα, για οικιακές καταναλώσεις ως 1.600 KWh ανά τετράμηνο, εφαρμόζεται χρέωση 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η χρέωση αυτή, με τη νέα εισφορά, θα διαμορφωθεί στα 0,017 ευρώ. Δηλαδή, για μηνιαία κατανάλωση 400 KWh, η χρέωση διαμορφώνεται από το Σεπτέμβριο στα 6,8 ευρώ από 2,76 ευρώ σήμερα.

Παράλληλα, όμως, πέφτουν στα ίδια επίπεδα οι χρεώσεις για μεγαλύτερες καταναλώσεις. Σήμερα, για κατανάλωση από 1.600 ως 2.000 KWh ανά τετράμηνο η χρέωση ΥΚΩ ανέρχεται σε 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα και για μεγαλύτερες καταναλώσεις στα 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Έτσι, αν κάποιος έχει κατανάλωση 700 KWh το μήνα επιβαρύνεται με χρέωση ΥΚΩ 59,5 ευρώ, ενώ από εδώ και πέρα η χρέωση θα περιοριστεί γύρω στα 12 ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Κώστας ΣκρέκαςΤαμείο Ενεργειακής Μετάβασηςεπιδοτήσειςτιμές ρεύματος
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα