Λομπίστες κλείνουν συμφωνίες για πετρέλαιο στη σύνοδο για το κλίμα!

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τις συναντήσεις σχετικά με τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28, η οποία φιλοξενείται στη χώρα αργότερα αυτή την εβδομάδα, για να προωθήσουν συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ξένες κυβερνήσεις, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε το BBC.

Ο Sultan al-Jaber, υποψήφιος πρόεδρος της φετινής συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, έχει ζητήσει τη «σταδιακή κατάργηση» των ορυκτών καυσίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως η θέση του ως επικεφαλής της COP28, ενώ παράλληλα ηγείται της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας των ΗΑΕ Adnoc, έχει προκαλέσει επικρίσεις από πολιτικούς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, λόγω της αντιληπτής σύγκρουσης συμφερόντων.

Έγγραφα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, φαίνεται να δείχνουν σχέδια του Jaber να συζητήσει συμφωνίες για ορυκτά καύσιμα με 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Βραζιλία, η Γερμανία και η Αίγυπτος. Εκπρόσωπος της COP δήλωσε ότι τα έγγραφα είναι «ανακριβή», «μη επιβεβαιωμένα» ως αληθή και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από την COP28 σε συνεδριάσεις.

Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), η οποία επιβλέπει τη σύνοδο κορυφής, δεν έχει σχολιάσει το ζήτημα. Στον ιστότοπό της αναφέρεται ότι ο ρόλος του προέδρου της COP, ο οποίος φιλοξενεί κάθε χρόνο τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, περιλαμβάνει την «αύξηση της φιλοδοξίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε διεθνές επίπεδο».

Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας της UNFCCC, οι εκλεγμένοι και διορισμένοι αξιωματούχοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τον ρόλο τους για να επιδιώκουν ιδιωτικό κέρδος ή όφελος ή για να εκπροσωπούν τα συμφέροντα άλλων ομάδων. Το σχέδιο εσωτερικού κανονισμού που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την COP αναφέρει ότι «ο πρόεδρος συμμετέχει στη σύνοδο με την ιδιότητά του αυτή και δεν ασκεί ταυτόχρονα τα δικαιώματα του εκπροσώπου ενός μέρους».

Η σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για το κλίμα Ann Harrison ζήτησε την παραίτηση του Jaber από επικεφαλής της COP28. «Έγγραφα που υποδηλώνουν ότι ενημερώθηκε για την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στις συνεδριάσεις της COP μόνο τροφοδοτούν τις ανησυχίες μας ότι η COP28 έχει καταληφθεί πλήρως από το λόμπι των ορυκτών καυσίμων για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του που θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την ανθρωπότητα . . . Ο Sultan al-Jaber ισχυρίζεται ότι η εσωτερική γνώση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων τον καθιστά ικανό να ηγηθεί μιας κρίσιμης συνόδου κορυφής για το κλίμα, αλλά φαίνεται όλο και περισσότερο ότι μια αλεπού φυλάει το κοτέτσι», δήλωσε.

Οι διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα έχουν «καταληφθεί από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου»

Η Alice Harrison, επικεφαλής της εκστρατείας έναντι στα ορυκτά καύσιμα της ομάδας Global Witness, δήλωσε ότι οι διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα έχουν «καταληφθεί από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου».

«Οι λομπίστες τους έχουν κατακλύσει την COP εδώ και δεκαετίες, χρησιμοποιώντας την ως φόρουμ για την υπογραφή νέων συμφωνιών που τους κάνουν πλουσιότερους και όλους τους άλλους φτωχότερους», δήλωσε η Harrison.

Οι ΗΠΑ, στο παρελθόν, έχουν υποστηρίξει ότι ο Jaber θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της αλλαγής στη βιομηχανία πετρελαίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Κυριακή, αλλά οι κορυφαίοι σύμβουλοί του για το κλίμα αναμένεται να συμμετάσχουν.

Ο πρωθυπουργός της Συρίας Hussein Arnous θα συμμετάσχει στην COP28 ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας, ανέφερε τη Δευτέρα (27/11) η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al-Watan. Το όνομα του Arnous περιλαμβάνεται, επίσης, σε κατάλογο ομιλητών για τη σύνοδο κορυφής που δημοσιεύθηκε προηγουμένως από τον ΟΗΕ.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, τα ΗΑΕ είχαν προσκαλέσει τον Σύρο πρόεδρο Bashar al-Assad να συμμετάσχει στη σύνοδο, για μία «COP χωρίς αποκλεισμούς» και με φόντο την αυξανόμενη εξομάλυνση των δεσμών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και άλλων κρατών της Μέσης Ανατολής. Θα ήταν η πρώτη παγκόσμια σύνοδος κορυφής του Assad από το 2011 με τη συμμετοχή δυτικών κυβερνήσεων, που στάθηκαν απέναντί του στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Στην COP28 είναι πιθανό να φιλοξενηθεί μια έντονη συζήτηση σχετικά με τη συνεχιζόμενη εξάρτηση των αναδυόμενων οικονομιών από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Σχεδόν 200 χώρες, στην COP26, το 2021 στη Γλασκώβη, δεσμεύτηκαν να «μειώσουν» - και όχι να «καταργήσουν» - τη χρήση άνθρακα, αλλά η χρήση του ορυκτού καυσίμου έχει μόλις και μετά βίας μειωθεί, ιδίως καθώς η ενεργειακή ζήτηση επεκτείνεται σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία.

Η απουσία του Biden από την COP28 ήταν αναμενόμενη, καθώς αντιμετωπίζει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και προετοιμάζεται για την εκστρατεία επανεκλογής του το 2024. Ωστόσο, η προφανής απόφαση να παραλείψει τη συγκέντρωση των παγκόσμιων ηγετών εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακή, δεδομένου ότι ο Biden έχει θέσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ψηλά στην εγχώρια και διεθνή ατζέντα του και συμμετείχε στις δύο τελευταίες συνόδους κορυφής για το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αίγυπτο.

#ΗΑΕ #ΗΝΩΜΕΝΑ_ΑΡΑΒΙΚ #COP28 #κλιματική_αλλαγή #κλιματική_κρίση #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα