«Λευκός καπνός» μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας για το Εσεκίμπο

Η Γουιάνα και η Βενεζουέλα συμφώνησαν την Πέμπτη (14/12) να αποφύγουν οποιαδήποτε χρήση βίας και να μην κλιμακώσουν τις εντάσεις στη μακροχρόνια διαμάχη τους για την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Εσεκίμπο, μετά από συνάντηση μεταξύ των αρχηγών των δύο κρατών στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες.

Η περιοχή των 160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (62.000 τετραγωνικά μίλια) αναγνωρίζεται γενικά ως τμήμα της Γουιάνας, αλλά τα τελευταία χρόνια η Βενεζουέλα αναβίωσε τη διεκδίκησή

της στην επικράτεια και στις υπεράκτιες περιοχές μετά από σημαντικές ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σε κοινή τους δήλωση, οι δύο χώρες ανέφεραν ότι «δεν θα απειλήσουν ούτε θα χρησιμοποιήσουν βία η μία εναντίον της άλλης σε καμία περίπτωση» και «θα απέχουν, είτε με λόγια είτε με πράξεις, από την κλιμάκωση οποιασδήποτε σύγκρουσης ή διαφωνίας».

Οι εντάσεις αυξήθηκαν απότομα αυτόν τον μήνα, καθώς οι ψηφοφόροι σε δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα υποστήριξαν την κίνηση να γίνει η περιοχή Εσεκίμπο νέο κράτος της Βενεζουέλας και απέρριψαν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ), το οποίο εκδικάζει την υπόθεση για τη συνοριακή διαμάχη.

Η ένταση κλιμακώθηκε όταν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είπε, την περασμένη εβδομάδα, ότι θα εγκρίνει την εξερεύνηση πετρελαίου στην περιοχή του Εσεκίμπο.

Ο πρόεδρος της Γουιάνας Ιρφάαν Άλι και ο Μαδούρο συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο του Κίνγκσταουν την Πέμπτη, μαζί με εκπροσώπους από την πολιτική και οικονομική ένωση της Καραϊβικής CARICOM, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τα Ηνωμένα Έθνη και την Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

«Ήταν μια γόνιμη μέρα, έντονη, όπου μπορούσαμε να πούμε την αλήθεια», είπε ο Μαδούρο μετά την άφιξή του στη Βενεζουέλα αργά την Πέμπτη, ευχαριστώντας επίσης τον Άλι για την «ειλικρίνεια και την προθυμία του να έχει έναν πλούσιο διάλογο». «Άξιζε τον κόπο να υπερασπιστούμε την αλήθεια της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο Μαδούρο, χαιρετίζοντας τη συνάντηση και χαρακτηρίζοντάς την ως θρίαμβο της διπλωματίας.

Η κοινή δήλωση, την οποία επικαλείται το Reuters, αναφέρει ότι οι διαφορές θα επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αν και σημειώνει ότι η κυβέρνηση του Μαδούρο δεν αναγνωρίζει το ICJ. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τον διάλογό τους στη Βραζιλία μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, προστίθεται στην κοινή δήλωση.

#ΓΟΥΙΑΝΑ #Βενεζουέλα #Νίκολας_Μαδούρο #ΙΡΦΑΑΝ_ΑΛΙ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δημοψήφισμα
Keywords
Αναζητήσεις
lefkos-kapnos-metaxy-venezouelas-kai-gouianas-gia-to-esekibo.htm
Τυχαία Θέματα