Λευκορωσία: Η ΕΕ ζητά την άμεση απελευθέρωση της αντιπολιτευόμενης Κολεσνίκοβα

16:14 6/9/2021 - Πηγή: Reporter

Την άμεση απελευθέρωση της ηγέτιδας των διαδηλώσεων στη Λευκορωσία, Μαρία Κολεσνίκοβα, ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση.

Η Κολεσνίκοβα και ένας άλλος πολιτικός της αντιπολίτευσης, ο Μαξίμ Ζνακ, που καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια, δικάστηκαν κεκλεισμένων των θυρών για αβάσιμες κατηγορίες, δήλωσε τη Δευτέρα ένας εκπρόσωπος της εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕ.

«Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για τη συνεχή κατάφωρη ασέβεια από το καθεστώς του Μινσκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των

λαών της Λευκορωσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να λογοδοτήσουν οι λευκορωσικές αρχές για τη «βάναυση καταστολή».

Η 39χρονη Κολεσνίκοβα, η οποία μετέχει στο προεδρείο του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2020 αφού έσκισε το διαβατήριό της για να αποτρέψει προσπάθεια να την απελάσουν στην γειτονική Ουκρανία.

Η πρώην μουσικός και μετέπειτα πολιτικός αναδείχθηκε σε κεντρική φυσιογνωμία των μαζικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκορωσία για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο στην προεδρία της χώρας, τον Αύγουστο του 2020.

Μαξίμ ΖνακΑλεξάντρ ΛουκασένκοΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣφυλάκισηΜαρία Κολεσνίκοβα
Keywords
Τυχαία Θέματα