Λαγκάρντ: Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης απέφυγε το χειρότερο σενάριο

«Μέχρι σήμερα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης έχει αποφύγει το χειρότερο σενάριο των σοβαρών συστημικών κινδύνων που εκδηλώνονται ταυτόχρονα», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την ομιλία της στο έβδομο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB).

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν προορατικοί και σε εγρήγορση για τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όπως και όταν προκύπτουν». Σε αυτό το πλαίσιο,

επικαλέστηκε τον Αβραάμ Λίνκολν ο οποίος είχε πει: «Μην αφήνεις τίποτα για αύριο, που μπορεί να γίνει σήμερα».

Μιλώντας στο συνέδριο του ESRB στη Φρανκφούρτη, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι ορισμένοι από τους κινδύνους που είχε επισημάνει το ESRB υλοποιήθηκαν εν μέρει, όπως ο αρνητικός αντίκτυπος του πληθωρισμού στα νοικοκυριά και οι συνέπειες από την πτώση των τιμών των assets που οδήγησαν στην πρόσφατη κρίση περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και στη μεταβλητότητα στις τιμές κρατικών ομολόγων της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, είπε, ορισμένοι κίνδυνοι που είχαν αναφερθεί, όπως για τη μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «η λίστα με τα ευάλωτα σημεία στο χρηματοπιστωτικό σύστημά μας παραμένει μεγάλη» και ότι τα χαρτοφυλάκια ομολόγων των τραπεζών της ΕΕ μπορεί να χάσουν σημαντικό μέρος της αξίας τους, εφόσον παραστεί ανάγκη για πωλήσεις assets από τις τράπεζες.

#Κριστίν_Λαγκάρντ #ESRB #Ευρωπαϊκό_Συμβούλιο_Συστημικού_Κινδύνου #χρηματοπιστωτικό_σύστημα #assets
Keywords
Αναζητήσεις
lagkarnt-to-chrimatopistotiko-systima-tis-evropis-apefyge-to-cheirotero-senario.htm
Τυχαία Θέματα