Κρυπτονομίσματα: Ρυθμιστικό πλαίσιο αλά… τραπεζικά σχεδιάζει το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στοχεύει να αντιμετωπίζει τις εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα όπως τις τράπεζες στο επερχόμενο ρυθμιστικό του πλαίσιο.

Ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός επόπτης στον κόσμο, το FSB, σχεδιάζει να αναπτύξει ρυθμιστικές κατευθυντήριες γραμμές για την κρυπτογράφηση το 2023.

Σύμφωνα με τους Financial Times,

το FSB σκοπεύει να καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές τους επόμενους μήνες, επιτρέποντάς τους να εφαρμόσουν τις πρώτες συστάσεις για την παγκόσμια ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.

Η κίνηση είναι μέρος μιας επιταχυνόμενης προσπάθειας να προωθηθεί η δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για τις δραστηριότητες κρυπτογράφησης, έπειτα από μια χρονιά… καταστροφών πρωτοκλασάτων εταιρειών του κλάδου.

Ο Γενικός Γραμματέας του FSB, Ντίτριχ Ντομάνσκι, είπε στους FT ότι η ρυθμιστική αρχή αναζητούσε έναν ξεκάθαρο δρόμο προς τα εμπρός για τη βιομηχανία κρυπτογράφησης, διαψεύδοντας τους φόβους ότι επρόκειτο να «καταπνίξουν» τον νέο χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως είπε.

«Πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά κρυπτογράφησης υποστηρίζουν ότι οι αρχές είναι εχθρικές προς την καινοτομία. Θα έλεγα ότι μέχρι στιγμής, οι αρχές ήταν αρκετά επιεικείς. Τα πρόσφατα γεγονότα ενίσχυσαν την κοινή παραδοχή ότι η αντιμετώπιση των κινδύνων είναι όντως επείγουσα», τόνισε.

Ωστόσο, είπε επίσης ότι ο στόχος είναι να αντιμετωπίζονται οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτογράφησης όπως και οι τράπεζες «εάν παρέχουν την ίδια υπηρεσία που παρέχουν οι τράπεζες».

Ο Ντομάνσκι είπε ότι τέτοιοι κανόνες θα αποτρέψουν τα… ναυάγια στιλ Terra και FTX, καθώς κανένας από τους δύο δεν θα πληρούσε «τα κριτήρια χρηστής διακυβέρνησης».

Με άλλα λόγια, το FSB φαίνεται να θέλει να απαγορεύσει όλες τις εταιρείες κρυπτογράφησης που δεν πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται για τη χορήγηση τραπεζικής άδειας, κάτι που ισχύει σχεδόν για όλες!

Το FSB επιθυμεί την εξασφάλιση της διαφάνειας στις δραστηριότητες των εταιρειών που ασχολούνται με κρυπτονομίσματα, αλλά και την εξεύρεση ενός τρόπου διασφάλισης των κεφαλαίων των πελατών ώστε να αποφύγουν τυχόν αποσταθεροποιητική πορεία ενός κρυπτονομίσματος.

κρυπτονομίσματαCryptoΣυμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Keywords
Τυχαία Θέματα