Κορονοϊός: Το εμβόλιο, η μετάλλαξη και το ρεβεγιόν

Προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη των εμβολιασμών και στη χώρα μας, με τους ειδικούς να διατυπώνουν τις εκτιμήσεις τους, ενώ την ίδια ώρα εφιστούν την προσοχή ενόψει των εορταστικών τραπεζιών. Στο επίκεντρο βρίσκεται φυσικά και η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Βρετανία.

Εμβόλια

Την άποψη ότι οι υγειονομικοί δεν πρέπει να εργάζονται σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής χωρίς να έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά,

Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Σε κάθε νοσοκομείο φτιάξαμε τις λίστες των γιατρών που θα εμβολιαστούν. Στο νοσοκομείο Γεννηματάς το 45% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχει δηλώσει ότι θα εμβολιαστεί. Αυτή όμως ήταν η πρώτη λίστα. Ακολουθεί και δεύτερη λίστα με τους υπόλοιπους. Δεν πρέπει ένας γιατρός ή νοσηλευτής να εργάζεται στα νοσοκομεία αν δεν έχει εμβολιαστεί. Επειδή όμως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά πρέπει ο καθένας να το κάνει συνειδητά. Θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να ξεκινήσει καμπάνια για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού», σημείωσε.

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο διευθυντής του Radio North 98.0, Βαγγέλης Μωυσής στο Mega, μεταφέροντας ρεπορτάζ για υγειονομικούς στη Θεσσαλονίκη που εμφανίζονται προβληματισμένοι απέναντι στο εμβόλιο.

«Υπάρχει καταγεγραμμένος ένας αριθμός υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη που έχει αναπτύξει έντονο προβληματισμό για το εμβόλιο και για τον ταχύ ρυθμό που καλούνται να δηλώσουν την συμμετοχή στους στον εμβολιασμό και να προχωρήσουν σε αυτόν. Υπάρχει μία διασταυρωμένη περίπτωση υγειονομικού στελέχους σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που έχει κινήσει διαδικασία παραίτησης, αντιδρώντας στο να κάνει το εμβόλιο. Υπάρχουν πληροφορίες και για άλλα στελέχη νοσοκομείων. Προβληματίζονται γιατί με την ταχύτητα που βγαίνουν τα εμβόλια δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δημοσιεύσεις όλων των στοιχείων», ανέφερε ο Βαγγέλης Μωυσής.

«Πριν από λίγες ημέρες είχαμε παράπονα γιατί αργούν τα εμβόλια να έρθουν στην Ευρώπη. Τώρα που έρχονται, λέμε ότι ήρθαν πολύ γρήγορα. Για το εμβόλιο της Pfizer δημοσιεύτηκε η μελέτη. Σε όλα τα κράτη του κόσμου ξεκινά ο εμβολιασμός με τους υγειονομικούς. Το εμβόλιο αυτό είναι μια τεράστια παγκόσμια επιτυχία. Είναι η λύτρωση σε ένα τεράστιο πρόβλημα που καταστρέφει τις ζωές μας. Τα δεδομένα που έχουμε είναι ασφαλή», απάντησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε δύο χρόνια με την πανδημία. Το FDA ενέκρινε τα εμβόλια με βάση τους φακέλους που έδειχναν την ασφάλεια στους δύο μήνες. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία με τόσες μελέτες. Η έγκριση για εμβολιασμό θα είναι για άτομα άνω των 16 ετών. Δεν συμπεριελήφθησαν άτομα κάτω των 16 ετών στις μελέτες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μετάλλαξη κορονοϊού

Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη που εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι απαιτείται ψυχραιμία, καθώς και οι κορονοϊοί και οι υπόλοιποι ιοί έχουν μεταλλάξεις. «Προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία ότι η μετάλλαξη δημιουργεί πρόβλημα στα εμβόλια ούτε ότι προσβάλλει τα παιδιά. Υπάρχει μια επιθετικότητα γύρω στο 75% για τους μεγαλύτερους, αλλά κι αυτό ακόμα εξετάζεται», επισήμανε.

Πρόσθεσε δε ότι αν ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, «πρέπει να πάρουμε περισσότερα μέτρα και να είμαστε πιο προσεκτικοί. Ελπίζουμε ότι η μετάλλαξη δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα. Ήδη στα αεροδρόμια έχουν πάρει μέτρα, η καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στις 10 μέρες».

«Όλα ξεκίνησαν με βάση επιδημιολογικά δεδομένα που έδειξαν ότι στη νότια Αγγλία και στο Κεντ είχαν παραπάνω κρούσματα από όσα ανέμεναν. Βρήκαν ότι πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. Αυτό εξηγεί την αυξημένη μεταδοτικότητα. Έτσι εξήγησαν γιατί είχαν στις συγκεκριμένες περιοχές αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Ήδη εχτές είχαμε ανακοίνωση ότι βρέθηκαν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Δημόπουλος.

«Πρέπει να δούμε αν αυτός ο ιός συνδυάζεται με βαρύτερη νοσηρότητα. Για να το δούμε αυτό πρέπει να περάσουν μερικές μέρες. Το σημαντικό είναι αν αυτή η μετάλλαξη θα επηρεάσει τα εμβόλια που ήδη έχουμε. Η απάντηση είναι ότι μάλλον δεν θα επηρεάσει τα ήδη φτιαγμένα εμβόλια. Και στο χειρότερο σενάριο όμως, που αυτός ο ιός παρουσιάσει ανθεκτικότητα στο συγκεκριμένο εμβόλιο, δεν είναι δύσκολο με τη νέα πια τεχνολογία να φτιάξουμε νέο εμβόλιο. Δεν έχει έρθει ο μεταλλαγμένος ιός στην Ελλάδα. Θα γίνουν και οι απαραίτητες μελέτες για να το διαπιστώσουμε», συνέχισε ο ίδιος.

«Το πιο πιθανό είναι να πήγε ο μεταλλαγμένος ο ιός στις άλλες χώρες από ταξιδιώτες από την Αγγλία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η αυξημένη μεταδοτικότητα θα συνδυαστεί με μεγαλύτερη νόσηση και επομένως με μεγαλύτερη θνητότητα», πρόσθεσε ο κ. Δημόπουλος.

Νέα μέτρα;

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, αλλά και των σκληρότερων μέτρων που έχουν ληφθεί στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη. «Αν χρειαστεί θα πάρουμε περισσότερα μέτρα, όπως επέκταση του lockdown, γιατί έχουμε μεγάλη αύξηση του ιϊκού φορτίου και δεν παρατηρείται μόνο στην Αττική και στη Βόρεια Μακεδονία. Είναι νωρίς να πούμε αν θα ανοίξουμε στις 7 Ιανουαρίου. Η Δυτική Αττική έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Άνθρωποι που δουλεύουν εκεί, γυρίζουν μετά την υπόλοιπη Αττική. Τα σκληρότερα μέτρα στη Δυτική Αττική μπορεί να συνεχιστούν και μετά την Παρασκευή».

Ρεβεγιόν

Τέλος, η κα Παγώνη αναφορικά με την περίοδο των εορτών, δήλωσε ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση προκαλεί ανησυχία υπογραμμίζοντας ότι «το όριο των 9 ατόμων για τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια είχε ανακοινωθεί πριν ένα μήνα. Τότε πιστεύαμε ότι θα είχαμε μεγαλύτερη μείωση κρουσμάτων, αλλά δε συνέβη. Μια οικογένεια και κανένας άλλος θα πρέπει να είναι στο ρεβεγιόν».

Θάνος ΔημόπουλοςΜατίνα Παγώνηκορονοιόςκρούσματα κορονοϊούμετάλλαξη κορονοϊούlockdownρεβεγιόνεμβόλια
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός,koronoios