Κλιμακώνεται ο πόλεμος σε Ισραήλ και Ιράν-Φόβοι για σύγκρουση...χωρίς επιστροφή

Αυξάνονται τα σενάρια για νέα σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν, μετά την επίθεση με πολλά θύματα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το DW, η αντιπαράθεση έχει προϊστορία.

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για το φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού στις αρχές Απριλίου και απειλεί με αντίποινα. Πρόκειται για μία επικίνδυνη κλιμάκωση στον ιδιότυπο, σκιώδη πόλεμο ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ, που μαίνεται επί δεκαετίες.

Γεγονός είναι ότι από τότε που άρχισαν οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον συμμάχων της Τεχεράνης, τόσο στη Συρία όσο και στον Λίβανο. Για την επίθεση στο ιρανικό προξενείο της συριακής πρωτεύουσας, με απολογισμό τουλάχιστον 13 νεκρούς, το Ισραήλ απλώς σιωπά. Ωστόσο, θεωρείται υπεύθυνο για την επίθεση όχι μόνο από το Ιράν και τη Συρία, αλλά και από τη Ρωσία.

«Η επίθεση σε κτίριο του ιρανικού προξενείου αποτελεί ενέργεια χωρίς προηγούμενο», δηλώνει στην DW ο Αράς Ασίζι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κλέμσον της Νότιας Καρολίνας και συγγραφέας του βιβλίου «The Shadow Commanter», που πραγματεύεται την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανίσε αμερικανική επιδρομή το 2020. Κατά την άποψή του Ασίζι «το Ισραήλ φαίνεται να αλλάζει την στρατηγική του, μετά από έναν σκιώδη πόλεμο μακράς διάρκειας εναντίον του Ιράν».

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» στο Ιράν έχουν επωμιστεί κομβικό ρόλο στην εκπαίδευση και τη χρηματοδότηση της παραστρατιωτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, που δραστηριοποιείται με ορμητήριο τον Λίβανο και θεωρείται υπεύθυνη για πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Δαμασκό, η Τεχεράνη απειλεί να στοχοποιήσει διπλωματικές αποστολές του Ισραήλ στο εξωτερικό. Ο Αράς Ασίζι υποστηρίζει ότι το Ιράν είναι πλέον «αναγκασμένο» να απαντήσει στις στοχευμένες επιθέσεις εναντίον υψηλόβαθμων αξιωματούχων των «Φρουρών της Επανάστασης», διότι, εάν δεν αντιδράσει, «θα είναι ωσάν να παραδέχεται πως δεν διαθέτει αποτρεπτική ισχύ απέναντι στο Ισραήλ».

Την ίδια στιγμή, ο Ασίζι εκτιμά ότι οι αντιδράσεις της Τεχεράνης δεν θα υπερβούν τα εσκαμμένα. Σε διαφορετική περίπτωση, το Ιράν θα διακινδύνευε μία εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τα σήματα για «ζυγισμένη» επίθεση κατά του Ισραήλ

Το Ιράν έδωσε σήμα σε συμμάχους και χώρες της Δύσης ότι θα απαντήσει σε αντίποινα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενείο του στη Δαμασκό με «βαθμονομημένο» τρόπο για να αποφύγει μια συνολική περιφερειακή σύγκρουση, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες.

Η Τεχεράνη είναι απίθανο να στοχεύσει τις ισραηλινές διπλωματικές εγκαταστάσεις στην περιοχή, δήλωσε ένας αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, του κράτους του Κόλπου που έχει συχνά διευκολύνει τη διπλωματία μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον.
Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες των ΗΠΑ για επικείμενη επίθεση φαίνεται να είναι λεπτομερείς και συγκεκριμένες, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την κατάσταση, δίνοντας στο Ισραήλ ένα παράθυρο ώστε να προετοιμάσει την άμυνά του.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι περίμενε μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ «νωρίτερα παρά αργότερα» και ότι η συμβουλή του προς την Τεχεράνη ήταν «μην το κάνετε».

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ, θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ, θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα πετύχει», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Η αεροπορική επιδρομή της 1ης Απριλίου στο διπλωματικό συγκρότημα του Ιράν στη Συρία, την οποία το Ισραήλ δεν ανέλαβε ευθύνη δημόσια, έχει αυξήσει δραματικά τις εντάσεις, απειλώντας να μετατρέψει έναν μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμο μεταξύ των περιφερειακών εχθρών σε άμεση σύγκρουση.

Ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει υποσχεθεί δύο φορές να κάνει το Ισραήλ να «μετανιώσει» για τη δολοφονία του διοικητή της δύναμης Quds του Ιράν στη Συρία και τον Λίβανο, και έξι άλλων στρατιωτικών αξιωματούχων σε ιρανικό «έδαφος».

Ωστόσο, οι διπλωματικές κλήσεις αυτή την εβδομάδα μεταξύ του Ιράν και των περιφερειακών συμμάχων του και κάποιων πρωτευουσών στην Ευρώπη οδήγησαν, τουλάχιστον ορισμένους δυτικούς αξιωματούχους, στο συμπέρασμα ότι το Ιράν προετοιμάζει μια απάντηση που στοχεύει να επιδείξει αποτρεπτική δύναμη, ενώ παράλληλα επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση.

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν πλοίο που «συνδέεται με το Ισραήλ»

Οι ιρανικές ναυτικές ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κατέλαβαν σήμερα ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που «συνδέεται με το Ισραήλ» μέσα στον Κόλπο, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

“Ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ονομάζεται MCS Aries κατασχέθηκε από τις ναυτικές ειδικές δυνάμεις” κατά τη διάρκεια “επιχείρησης που διεξήχθη με ελικόπτερο (των ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού των Φρουρών) κοντά στο Στενό του Ορμούζ”, μετέδωσε το IRNA, διευκρινίζοντας ότι το πλοίο “φέρει σημαία Πορτογαλίας, το διαχειρίζεται η εταιρία Zodiac, η οποία ανήκει στον σιωνιστή καπιταλιστή Εγιάλ Οφέρ” και “κατευθυνόταν προς τα χωρικά ύδατα” του Ιράν.

Το πλοίο μεταφέρεται στα χωρικά ύδατα του Ιράν, σύμφωνα με το IRNA.

Οι άλλοτε σύμμαχοι, που έγιναν εχθροί

Θα έλεγε κανείς ότι το Ιράν και το Ισραήλ είναι προαιώνιοι εχθροί, άλλωστε το Ιράν αμφισβητεί το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Και όμως, πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στην Τεχεράνη, οι δύο πλευρές διατηρούσαν άριστες σχέσεις.

Το 1948 η Περσία του Σάχη ήταν η δεύτερη μουσουλμανική χώρα, μετά την Τουρκία, που αναγνώρισε το νέο κράτος του Ισραήλ, το οποίο έβλεπε ως αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή αραβικών κρατών στην περιοχή. Αλλά και οι Ισραηλινοί, από την πλευρά τους, αντιμετώπιζαν την Τεχεράνη ως πολύτιμο σύμμαχο στην αντιπαράθεσή τους με τον αραβικό κόσμο. Την εποχή εκείνη το Ισραήλ είχε αναλάβει την εκπαίδευση των περσικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και γεωπόνων από την Τεχεράνη.

Ο Σάχης της Περσίας πλήρωνε με πετρέλαιο, μία πρώτη ύλη απολύτως απαραίτητη στο νέο Κράτος του Ισραήλ, που πάσχιζε να υλοποιήσει μεγαλεπήβολα σχέδια οικονομικής ανάπτυξης. Επιπλέον, στην Περσία ζούσε η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα εκτός των συνόρων του Ισραήλ. Οι περισσότεροι εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την Ισλαμική Επανάσταση, αλλά εκτιμάται ότι περίπου 20.000 παραμένουν μέχρι σήμερα.

#Ισραήλ #Ιράν #ΔΙΕΘΝΗΣ_ΣΥΡΡΑΞΗ #πόλεμος
Keywords
Αναζητήσεις
klimakonetai-o-polemos-se-israil-kai-iran-fovoi-gia-sygkrousichoris-epistrofi.htm
Τυχαία Θέματα