Πώς προσεγγίζει η αγορά την άνοδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

16:14 13/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το ζήτημα της ανόδους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), «προαπαιτούμενο» για την άνοδο της ελληνικής οικονομίας, τέθηκε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τα πιο ισχυρά οικονομικά κίνητρα να πρωτοστατούν στη σχετική «λίστα» για την ώθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Ιωάννης Βουγιούκας, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου, δήλωσε πως τα μεγαλύτερα προσκόμματα που εμποδίζουν τις τράπεζες να εγκρίνουν δάνεια προς τις ΜμΕ

είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιρειών, το πολύ μικρό μέγεθος, η δυσκολία στις επενδύσεις και το έλλειμμα οικονομιών κλίμακας.  Ανάμεσα σε άλλα, ζήτησε να αυξηθούν τα κίνητρα για συγχωνεύσεις-. Σχετικά με την Τράπεζα Ηπείρου, ανέφερε ότι η τράπεζα μπορεί να εγκρίνει δάνειο σε διάστημα ενός μηνός την ώρα που σε άλλες τράπεζες οι χρόνοι φτάνουν και τους έξι μήνες.

Την πρόθεση της Attica Bank να συμβάλλει με δικά της στελέχη σε διαδικασίες συγχώνευσης ΜμΕ ώστε να προχωρήσει και η χρηματοδότησή τους ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, διευθυντής εταιρικής τραπεζικής της Attica Bank. «Η αγορά χρειάζεται ρευστότητα, αλλά πρέπει να προσέχουμε για να μη δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων, είναι μία δύσκολη ισορροπία» ανέφερε χαρακτηριστικά, προτείνοντας παράλληλα να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των εγγυοδοτικών εργαλείων. Σημείωσε ότι πέρυσι η Attica Bank κατεύθυνε το 37% των νέων εκταμιεύσεων δανείων σε ΜμΕ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι φέτος το ποσοστό θα ξεπεράσει το 40%.

Στην ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες συγχωνεύσεις, κυρίως οικογενειακών επιχειρήσεων, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Δημητρίου, αντιπρόεδρος στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), που πρότεινε να υπάρξουν πιο αποτελεσματικά κίνητρα από την πολιτεία σε αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, πρότεινε οι συγχωνεύσεις να ανοίγουν το δρόμο για ευκολότερη τραπεζική χρηματοδότηση. Ζήτησε από την πολιτεία «να χαλαρώσει τα κριτήρια του bankability» ενώ σημείωσε ότι οι ΜμΕ πρέπει να εκπαιδευτούν καλύτερα για το πώς μπορούν να ανταποκριθούν στα κριτήρια βιωσιμότητας και στην ανάγκη για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Όπως επισήμανε ο Δ. Δημητρίου, από τα περίπου 130 χιλιάδες μέλη του ΕΒΕΑ, το 95% είναι ΜμΕ και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η χρηματοδότηση.

Πέραν της κρατικής και τραπεζικής χρηματοδότησης, έχουν αναπτυχθεί πλέον πολλά επενδυτικά κεφάλαια, δήλωσε ο Γιάννης Σπυρόπουλος, διευθύνων εταίρος της OCTANE Management Consultants, που σημείωσε ότι είναι σημαντικό το bankability των επενδυτικών σχεδίων να διασφαλίζει ότι θα υπάρξουν παραγωγικές επενδύσεις. Όπως είπε, τέσσερα είναι τα σημαντικά συστατικά που μπορούν να διασφαλίσουν την χρηματοδότηση μίας επιχείρησης: η σαφής στρατηγική κατεύθυνση, η έννοια της διακυβέρνησης που διασφαλίζει διαφάνεια και αξιοπιστία και αφορά όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων, η εξωστρέφεια και φιλοδοξία των επιχειρήσεων για ανάπτυξη και η σωστή κατανόηση των αριθμών και δεδομένων.

Keywords
Αναζητήσεις
pos-prosengizei-i-agora-tin-anodo-ton-mikromesaion-epicheiriseon.htm
Τυχαία Θέματα