«Κλείδωσε» για τις 12 Ιουνίου το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν

21:22 7/7/2023 - Πηγή: Reporter

Επισημοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι (7/7) η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΣΚΑΪ, θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 το μεσημέρι της Τετάρτης 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Το τετ α τετ αναμένεται να γίνει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την πρώτη τους συνάντηση μετά τις 13 Μαρτίου 2022, όπου

ο Πρωθυπουργός ήταν προσκεκλημένος στην επίσημη εξοχική προεδρική κατοικία στα Θεραπειά και παρακάθισε σε γεύμα με οικοδεσπότη τον Τούρκο πρόεδρο.

Στη Σύνοδο Κορυφής της βορειοατλαντικής συμμαχίας αναμένεται να δώσουν το παρών ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας και η έμπειρη διπλωμάτης, υφυπουργός Εξωτερικών και πρώην πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Κατά πάσα πιθανότητα, παρούσα θα είναι και η διπλωματική σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα.

Τις αμέσως επόμενες ώρες θα γίνει γνωστή η ακριβής σύνθεση. Αν η συνάντηση πάει καλά, ενδέχεται να ξεκινήσουν και οι διερευνητικές επαφές σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Από πλευράς Τουρκίας, μαζί με τον κ. Ερντογάν θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος Τύπου Τσαγατάι Κιλίτς, στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, και ενδεχομένως ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, αν η σύνθεση είναι «τρεις συν τρεις», και στην ελληνική πλευρά βρίσκεται η κ. Μπούρα.

Τι επιδιώκει η Αθήνα

Η Αθήνα προσδοκά να διατηρηθούν χαμηλά οι τόνοι, όπως έγινε μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία, και να συνεχιστεί η ομαλοποίηση των σχέσεων, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει η Άγκυρα να μη θέτει ζητήματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την ελληνική πλευρά, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Θα πρέπει η τουρκική πλευρά να κάνει «ένα βήμα πίσω» από αυτές τις προκλήσεις.

Η Αθήνα πιστεύει ότι υπάρχουν ζητήματα «θετικής ατζέντας» στα οποία μπορούν να προχωρήσουν οι συζητήσεις, όπως είναι η οικονομία, το διμερές εμπόριο, ή τα ζητήματα πολιτικής προστασίας που αναδείχθηκαν με τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η ελληνική πλευρά συζητάει μόνο μια διαφορά με την Τουρκία, δηλαδή τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας/ ΑΟΖ, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει την Πέμπτη στη Βουλή ότι για το θέμα αυτό το Δικαστήριο της Χάγης θα μπορούσε να είναι μια διέξοδος

Τι λέει η Άγκυρα

Στην τουρκική πλευρά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επικείμενη συνάντηση, αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ. «Θα δοθούν οι εντολές από τους δυο ηγέτες και αρμόδιοι θα ελέγχουν την πρόοδο σε συγκεκριμένα ζητήματα», τονίζεται. Βασικό θέμα είναι η υφαλοκρηπίδα, ωστόσο στην Άγκυρα, θεωρούν ότι υπάρχουν «πολλαπλά ζητήματα που την επηρεάζουν», και θα τεθούν στο τραπέζι.

Στη γείτονα περιμένουν «αποφασιστικά βήματα» από την ελληνική πλευρά, και νομίζουν ότι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να δώσει τις κατάλληλες εντολές.

Στη συνάντηση ενδεχομένως οι δυο ηγέτες να αποφασίσουν για επομένη συνάντηση τους και να την ανακοινώσουν. Αυτό θα εξαρτηθεί από το κλίμα, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσυνεννόηση που γίνεται για τη συνάντηση αυτή είναι καλή, άρα μπορεί να υπάρξει και επομένη συνάντηση που θα ανακοινωθεί επισήμως στη Σύνοδο του Βίλνιους.

ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Βίλνιουςσύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ
Keywords
Αναζητήσεις
kleidose-gia-tis-12-iouniou-to-rantevou-mitsotaki-erntogan.htm
Τυχαία Θέματα