Κέρδη στη Wall Street και στο βάθος...πληθωρισμός

Με κέρδη ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας (10/7) η Wall Street, με το επενδυτικό κοινό να αναμένει μέσα στην εβδομάδα τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αλλά και θετικά εταιρικά αποτελέσματα εισηγμένων, που θα δώσουν ώθηση στις αγορές.

Αναλυτικά, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 33.944 μονάδες, ο γενικός S&P 500 κατέγραψε μικρή αύξηση ύψους 0,24% στις 4.409 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε επίσης

μικρή άνοδο ύψους 0,18% στις 13.685 μονάδες.

Σε νέο της σημείωμα η Citi βέβαια, προχώρησε σε υποβάθμιση της εκτίμησης της για την πορεία της αγοράς και ειδικότερα του S&P 500.

Υποστήριξε ότι ο δείκτης, μετά το ισχυρό πρώτο εξάμηνο που κατέγραψε, θα υποχωρήσει κατά 9% μέχρι τα τέλη του 2023 φτάνοντας γύρω στις 4.000 μονάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο αναλυτής της Morgan Stanley, Edward Stanley, σε σημείωμα της Κυριακής προς τους επενδυτές λέγοντας ότι «Πιστεύουμε ότι τα κέρδη του S&P 500 θα αντιμετωπίσουν σημαντική πίεση κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους και θα εισέλθουν σε ύφεση κερδών».

Ο λόγος σύμφωνα με τον ίδιο είναι η αρνητική λειτουργική μόχλευση - όταν η αύξηση του κόστους υπερβαίνει την αύξηση των πωλήσεων, η αύξηση των κερδών δέχεται ένα απότομο χτύπημα.

Να σημειωθεί ότι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος αυτή την εβδομάδα, βρίσκονται αρχικά τα νέα στοιχεία που θα δημοσιευτούν για τον πληθωρισμό, με τους επενδυτές να αναμένουν αποκλιμάκωση προκειμένου να μπει «φρένο» κάποια στιγμή στις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων.

Η αγορά πάντως έχει προεξοφλήσει μια μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων ύψους 25 μονάδων βάσης, κατά την επικείμενη συνεδρίαση της στα τέλη του μηνός, εκτός και αν τα νέα στοιχεία φέρουν μια μεγάλη ανατροπή.

Δεύτερον μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η δημοσίευση οικονομικών αποτελεσμάτων για το β' τρίμηνο, με τους τραπεζικούς κολοσσούς BlackRock, JPMorgan Chase, Wells Fargo and Citigroup να κάνουν την αρχή.

Μάλιστα, στη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές της Citigroup και της JPMorgan ανέβηκαν κατά 1% και 0.7%, αντίστοιχα, όπως ανεβασμένη ήταν και η μετοχή της Wells Fargo.

H ανοδική πορεία δεν ανακόπηκε ούτε από τις δηλώσεις του επικεφαλής της εποπτείας των τραπεζών στη Fed, Μάικλ Μπαρ, για σκλήρυνση του πλαισίου που θα διέπει τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την πρότασή του, οι τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία (assets) αξίας τουλάχιστον 100 δισ. δολαρίων θα υπόκεινται σε παρόμοια ρύθμιση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία 700 δισ. δολαρίων.

Αυτοί οι κανονισμοί θα αναγκάσουν τις τράπεζες να διατηρούν επιπλέον δύο ποσοστιαίες μονάδες κεφαλαίου ή επιπλέον 2 δολάρια κεφαλαίου για κάθε 100 δολάρια σταθμισμένων assets, είπε.

Ο Barr προτείνει επίσης οι τράπεζες με assets τουλάχιστον 100 δισ. δολαρίων «να υπολογίζουν τις μη πραγματοποιηθείσες ζημίες και κέρδη στους διαθέσιμους προς πώληση τίτλους τους κατά τον υπολογισμό του εποπτικού κεφαλαίου τους».

Όπως μεταδίδει το CNN, περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα τραπεζική ρύθμιση αναμένεται να αποκαλυφθούν επίσημα αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.

Πέρα από τις τραπεζικές μετοχές, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές της βιοτεχνολογικής Novavax με «ράλι» της τάξεως του 28%, λόγω της γνωστοποίησης της συμφωνίας με την κυβέρνηση του Καναδά, που θα την αποζημιώσει με 350 εκατ. δολάρια για τις αχρησιμοποίητες δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Εξίσου σημαντική άνοδο σημείωσε η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Lucid, αλλά και η επενδυτική Carl Icahn μετά τη συμφωνία με πέντε τράπεζες για την αναδιάρθρωση πακέτου δανείων.

Τέλος στους μεγάλους νικητές της βραδιάς περιλαμβάνεται και η μετοχή της Meta, καθώς η νέα της πλατφόρμα Threads ξεπέρασε τους 100 εκατ. χρήστες σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Απώλειες για το πετρέλαιο

Λόγω των φόβων για τη ζήτηση του πετρελαίου, σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες εδώ και μία εβδομάδα.

Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παραδόσεως Αυγούστου για το αμερικανικό West Texas Intermediate έκλεισαν με απώλειες 0,87 δολαρίων/βαρέλι ή 1,2% και διαμορφώθηκαν στα 72,99 δολάρια/βαρέλι, στη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση του από τις 3 Ιουλίου.

Το αργό Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου έχασε 1%, και διαμορφώθηκε στα 77,69 δολάρια ανά ουγγιά στο ICE Futures Europe, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 27 Ιουνίου.

Wall StreetδείκτεςμετοχέςDow JonesNasdaq
Keywords
Αναζητήσεις
kerdi-sti-wall-street-kai-sto-vathosplithorismos.htm
Τυχαία Θέματα