Κέρδη με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο ενόψει εκλογών

Με κέρδη, αλλά και μικρό τζίρο ξεκίνησε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το επενδυτικό κοινό να προσέχει τις κινήσεις του μπροστά στην πρώτη κάλπη της Κυριακής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 0,76% στις 1.131,84 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 8,79 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ακολουθεί επίσης θετική πορεία κατά 0,58% στις 2.750,76 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει μεγαλύτερη άνοδο κατά 0,65% στις

858,72 μονάδες.

Στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας (Παρασκευή 12 Μαϊου), υπερίσχυσαν οι θετικοί καταλύτες, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται με οριακή άνοδο μία συνεδρίαση που η έκβασή της ήταν αμφίρροπη μέχρι την τελευταία στιγμή.

Παράλληλα, διατηρήθηκε σε ανοδική τροχιά για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, κάνοντας το 8 στα 9 εντός του Μαΐου.

Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα μέχρι την πρώτη κάλπη της Κυριακής και όπως είναι εύλογο και το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στο αποτέλεσμα αυτής. Παρά το γεγονός ότι φαίνεται να παγιώνεται μια διαφορά κοντά στο 6% με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, η επίτευξη της αυτοδυναμίας είναι μάλλον απίθανη και έτσι είτε θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, είτε να πάμε σε δεύτερο γύρο στις 2 Ιουλίου. Σε αυτή την περίπτωση, αντικειμενικά θα καθυστερήσουν μια σειρά από νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις που αφορούν και τον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ πιθανότατα θα πάρει παράταση και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς οι διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι ο στόχος θα καταστεί εφικτός μόλις υπάρξει στέρεο πολιτικό έδαφος. Τα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, έχουν αποτελέσει μέχρι στιγμής το σημαντικότερο «καύσιμο» για τη Λεωφόρο Αθηνών, ενώ αυτή την εβδομάδα τη «σκυτάλη» παίρνουν οι Aegean, Eurobank και τα ΕΛΠΕ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης ενδοσυνεδριακά, βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο των 1.133 μονάδων, που είναι και το υψηλό 9ετίας. Μικτά πρόσημα στις διεθνείς αγορές Με πτώση για τους βασικούς δείκτες ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (12/5) η δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου για τη Wall Street, με τους επενδυτές να επηρεάζονται αρνητικά από την αδυναμία συνεννόησης για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ, την αβεβαιότητα για τις περιφερειακές τράπεζες και τα νέα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.Αντίθετα, στα «πράσινα» ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας.Οι τουρκικές εκλογές είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών και όχι μόνο χρηματιστηρίων στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να υφίσταται τριγμούς.Οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καταγράφουν ήπιες διακυμάνσεις, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα πρωτίστως στην Τουρκία, αλλά και στα μακροοικονομικά στοιχεία.Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές, η ALPHA BANK ανεβαίνει κατά 0,50%, η ΕΤΕ (+0,62%), η EUROBANK (+0,84%), και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+0,52%).

Ανοδικά κινούνται επίσης οι μετοχές της ΑΤΤΙΚΑ (+1,20%), COCA COLA (+0,96%), ΕΛΠΕ (+1,39%), SPACE (+1,59%) και ΕΥΔΑΠ (+1,27%).

Στον αντίποδα πτώση σημειώνουν οι μετοχές της ΑΝΕΚ (-1,96%), του ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,95%), της ΜΙG (-3,05%), του ΟΛΘ (-1,24%) και της ΡΕΒΟΙΛ (-1,07%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).

κέρδηΧρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣεκλογές
Keywords
Τυχαία Θέματα