Κεραμέως: Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα στη συζήτηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, αλλά και τις εξελίξεις σχετικά με τα επεισόδια στο ΑΠΘ μετά την εμφάνιση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, μίλησε στην ΕΡΤ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Πιο συγκεκριμένα, η υπουργός μιλώντας από τη Νέα Υόρκη όπου και βρίσκεται για τη Σύνοδο του ΟΗΕ

προκειμένου να συμμετάσχει στις συζητήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, μίλησε για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «θα προχωρήσει με το μέτρο προκειμένου να σταματήσουν οι έκνομες ενέργειες στα ΑΕΙ».

Αναφερόμενη στην παρέμβαση της αστυνομίας στα ΑΕΙ και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η υπουργός Παιδείας είπε ότι η ΟΠΠΙ μπορεί να επεμβαίνει όπως ακριβώς το κάνει σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο. «Υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις όπως η ελεγχόμενη είσοδος που ξεκινάει και οι ομάδες προστασίας, τα οποία είναι συμπληρωματικά μέτρα, που στόχο έχουν να αποκτήσουν τα ΑΕΙ το ακαδημαϊκό περιβάλλον που τους αρμόζει».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα φοιτητών και εκπαιδευτικών η κ. Κεραμέως υποστήριξε ότι «είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αντιδράσεις γιατί πάμε να σπάσουμε κάποια στερεότυπα, να παρεισφήσουμε σε ένα χώρο που ήταν συνώνυμο να υπάρχουν έκνομες ενέργειες. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά και επιτέλους τα πανεπιστήμιά μας να έχουν το ακαδημαϊκό περιβάλλον που τους αρμόζει».

Απαντώντας για τη χρήση βίας από τις δυνάμεις της αστυνομίας και τη χρήση κρότου λάμψης σε περιθώριο της συναυλίας που έγινε στο ΑΠΘ η κ. Κεραμέως είπε ότι «είναι σκηνές που προφανώς όλους μας προβληματίζουν. Ωστόσο, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια για να μπει ένα τέλος σε όλες αυτές τις έκνομες ενέργειες».

Πώς θα γίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός

«Η Ελλάδα ηγείται όλων των κλιμακίων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης. Έχω αναλάβει επικεφαλής της θεματικής αυτής μαζί με τη Σιγκαπούρη, για λογαριασμό όλων των χωρών μελών του ΟΗΕ», δήλωσε η υπουργός Παιδείας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για το τι ακριβώς αφορά ο ψηφιακός μετασχηματισμός η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι πρόκειται για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν ψηφιακά εργαλεία για να εμπλουτιστεί η εκπαίδευση. «Δεν έχει να κάνει με την αντικατάσταση της δια ζώσης εκπαίδευσης, μέσω της τηλεκπαίδευσης. Δεν είναι αυτός ο στόχος. Στόχος είναι πώς θα εμπλουτίσουμε τη δια ζώσης εκπαίδευση με νέα ψηφιακά εργαλεία (π.χ. διαδραστικοί πίνακες) όπως οι ψηφιακές πλατφόρμες με ανοικτά δεδομένα, με εκπαιδευτικό υλικό χρήσιμο σε όλους», συμπλήρωσε η υπουργός Παιδείας.

Το Νοέμβριο έρχονται στη χώρα μας 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια

Αναφερόμενη στο θέμα της διασύνδεσης των ελληνικών πανεπιστημίων με αμερικανικά πανεπιστήμια και στο πώς μπορεί να επωφεληθούν οι Έλληνες σπουδαστές δήλωσε ότι τον Νοέμβριο «έρχονται στη χώρα μας πάνω από 30 κορυφαία Αμερικανικά Πανεπιστήμια. Έρχονται στη χώρα μας είτε για να συνάψουν νέες συνεργασίες είτε να εμβαθύνουν υπάρχουσες συνεργασίες».

Και όπως είπε, «πλέον η σχέση Ελλάδας – Αμερικής επεκτείνεται πάρα πολύ δυναμικά στον τομέα της εκπαίδευσης».

Τέλος, μιλώντας για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στην 86η ΔΕΘ για την παιδεία, η κ. Κεραμέως υποστήριξε ότι «όσο ήταν πρωθυπουργός δεν έκανε ούτε μία πρόσληψη σχολιάζοντας ότι το παλιό «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» ωχριά μπροστά στο τωρινό. Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την ελεύθερη είσοδο των μαθητών στα πανεπιστήμια ως άκριτο λαϊκισμό.

ΚεραμέωςΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΟΗΕΨηφιακός μετασχηματισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα