Ρεύμα: Οι εκτιμήσεις για τα τιμολόγια Οκτωβρίου και τον προϋπολογισμό

Πιο "συγκρατημένα" προβλέπονται τα τιμολόγια του Οκτωβρίου που αναμένεται να ανακοινώσουν οι πάροχοι στις 20 Σεπτεμβρίου. Έτσι, αναμένεται το κόστος της κιλοβατώρας να πέσει κατά 10 λεπτά περίπου σε ένα επίπεδο από 0,599 έως 0,680 ευρώ/kWh.

Να σημειωθεί ότι το Σεπτέμβριο οι τιμές διαμορφώθηκαν ως εξής με τη συμπερίληψη των επιδοτήσεων:

-ΔΕΗ: η τελική χρέωση διαμορφώνεται στα 14,9-16,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αρχική τιμή 78,8 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 80 λεπτά

για τις επόμενες, μείον 63,9 λεπτά που είναι η επιδότηση). Είναι ακριβώς η ίδια τελική χρέωση που ίσχυσε τον Αύγουστο, οπότε η αρχική τιμή της ΔΕΗ ήταν 48,6 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 49,8 για τις επόμενες, μείον 33,7 λεπτά που ήταν η επιδότηση του Αυγούστου.

-Protergia: η αρχική τιμή είναι 78,213 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μειώνεται στα 14,313 μετά την επιδότηση, έναντι 21,213 σεντς που ήταν τον Αύγουστο. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση είναι 77,855 λεπτά και μειώνεται με την επιδότηση στα 13,955.

-Ήρων: η αρχική τιμή στο πρόγραμμα Generous είναι 75 λεπτά και διαμορφώνεται στα 60 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας (20 % ή 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Έτσι με την αφαίρεση και της επιδότησης που είναι 63,9 λεπτά, το τιμολόγιο για τους συνεπείς πελάτες μηδενίζεται (η επιπλέον διαφορά των 3,9 σεντς όπως διευκρίνισαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ αρμόδιες πηγές της εταιρείας, θα αφαιρεθεί από το πάγιο). Είναι αυτονόητο ότι μηδενίζεται μόνο η χρέωση της ενέργειας ενώ οι λοιπές χρεώσεις για δίκτυα, ΥΚΩ, δημοτικά τέλη κλπ. ισχύουν κανονικά. Η χρέωση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τον Αύγουστο ήταν 13,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

-Elpedison: η αρχική τιμή κυμαίνεται από 1,0804 - 1,1344 ευρώ ανά κιλοβατώρα και μειώνεται στα 4,14-9,54 λεπτά μετά την αφαίρεση της επιδότησης και του loyalty pass (0,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα) που εφαρμόζει η εταιρεία.

-NRG: Αρχική τιμή 74,8-76,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μειώνεται σε 10,9 - 12,9 λεπτά με την επιδότηση, έναντι 16,2-23,2 λεπτών που ήταν η χρέωση για τον Αύγουστο.

-Watt+Volt: αρχική τιμή 78,4 λεπτά, μειώνεται σε 14,5 λεπτά με την επιδότηση έναντι 28,3 που είναι το οικιακό τιμολόγιο για τον Αύγουστο.

-Φυσικό Αέριο Ελλάδος: αρχική τιμή 67,9 λεπτά, μειώνεται σε 4 λεπτά μετά την επιδότηση και σε 2 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους συνεπείς πελάτες, έναντι 22,6 - 24,6 λεπτών τον Αύγουστο με και χωρίς την έκπτωση συνέπειας αντίστοιχα.

-Volterra: αρχική τιμή 77,8 λεπτά, τελική μετά την επιδότηση 13,9 λεπτά (έναντι 29,3 λεπτών τον Αύγουστο).

Μειωμένες και οι επιδοτήσεις

Με προβλέψεις για χαμηλότερες τιμές αυτόματα και οι επιδοτήσεις αναμένεται να είναι μειωμένες. Ενδεικτική η αναφορά πριν λίγες μέρες στελέχους του οικονομικού επιτελείου που τόνιζε ότι “ο Οκτώβριος θα είναι χαμηλότερος σε επιδοτήσεις”. Μάλιστα όπως αναφέρεται το βάρος για τον προϋπολογισμό αναμένεται να είναι μεταξύ 300 - 400 εκ., σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με ό,τι ήταν τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Αύγουστο. πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου μηχανισμού στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η επιδότηση του κράτους μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και του προϋπολογισμού ήταν στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. το Σεπτέμβριο η επιδότηση σχεδόν διπλασιάστηκε (63,9 λεπτά/κιλαβατώρα) κι έτσι οι τελικές τιμές καταναλωτή επέστρεψαν σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης, όπως προαναφέρθηκε.

Πτώση στο φυσικό αέριο

Κύρια αιτία αυτής της αποκλιμάκωσης είναι το ότι τον Σεπτέμβριο παρά τις μεγάλες αυξομειώσεις που καταγράφηκαν στον δείκτη TTF, οι τιμές αερίου είχαν χαμηλότερο μέσο όρο κι άρα το κόστος για τους ηλεκτροπαραγωγούς, λόγω της ετεροχρονισμένης τιμολόγησης, θα είναι κάπως πιο “μαζεμένο”. Αναμένεται, δε, και η Απόφαση της ΡΑΕ με το πλαφόν αποζημίωσης των μονάδων παραγωγής αερίου.

Σημειώνεται ότι οι τιμές για τον Σεπτέμβριο ήταν :

-Για τις λιγνιτικές μονάδες 214,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 205,38 τον Αύγουστο)

-Για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου 564,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 422,39 τον Αύγουστο)

-Για τις μονάδες φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου 797,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 594,76 τον Αύγουστο)

Για τα υδροηλεκτρικά και τις ΑΠΕ οι τιμές παραμένουν στα 112 και 85 ευρώ αντίστοιχα.

Η διαφορά της τιμής του ρεύματος που διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο από τις ανώτατες τιμές που καθορίζει μηνιαία η ΡΑΕ κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και χρηματοδοτεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Κλιμακωτές επιδοτήσεις

Στο μεταξύ τον επόμενο μήνα μπαίνει τέλος στη διαδικασία των οριζόντιων επιδοτήσεων και αναμένονται κλιμακώσεις με το πρώτο «σκαλί», περίπου, στις 300 kWh. Παράλληλα εξετάζεται το και το πώς θα δίνεται ένα “μπόνους” σε όσους μειώνουν την κατανάλωσή τους σε ετήσια βάση. Ένα τέτοιο βέβαια σύστημα προϋποθέτει καταγραφές ανά μετρητή που θα πιστοποιούν το τι καταναλώσεις υπήρχαν πέρυσι και τι φέτος. Βέβαια, λόγω έλλειψης “έξυπνων” μετρητών οι καταμετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ γίνονται ανά τετράμηνο και άρα η επιδότηση που θα σχετίζεται με τη μείωση της κατανάλωσης θα γίνεται με καθυστέρηση. Επιπλέον, υπάρχουν μια σειρά από μεταβλητές που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως οι καιρικές συνθήκες, οι ενδεχόμενες αλλαγές στον αριθμό μελών του κάθε νοικοκυριού ή η αλλαγή κατοικίας.

Επίσης ερώτημα είναι το πώς θα διαμορφωθεί ενδεχόμενο πλαίσιο για τις ώρες αιχμής και την μείωση τότε της κατανάλωσης σε υποχρεωτικ’ή βάση.

Αξίζει να σημεθωθεί ότι με βάση την Πρόταση Κανονισμού για παρεμβάσεις στην Ενέργεια, της Κομισιόν, ως ώρες αιχμές δεν ορίζονται αυτές που υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση για ρεύμα, αλλά αυτές όπου η χονδρική τιμή του ρεύματος αναμένεται να είναι υψηλότερη. Στην Ελλάδα, δε, με βάση το Χρηματιστήριο Ενέργειας το πρωί και αργά το απόγευμα καταγράφονται οι πιο ακριβές τιμές, λόγω των μονάδων αερίου και της μειωμένης έκχυσης φορτίων ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Πρόταση Κανονισμού στο 2ο άρθρο, «ώρες τιμολογιακής αιχμής είναι: οι ώρες της ημέρας κατά τις οποίες οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας επόμενης ημέρας αναμένεται να είναι οι υψηλότερες, με βάση τις προβλέψεις των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς και των ορισθέντων διαχειριστών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας”.

Πονοκέφαλος το φυσικό αέριο

Πάντως μεγάλος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί το τι θα γίνει με όσους χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για θέρμανση.

Με βάση, δε, όσα ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μιλώντας στα ΜΜΕ “θα υπάρξουν επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο” σημειώνοντας ότι η παραίνεση για χρήση πετρελαίου έχει δυο πτυχές: “Το ένα έχει να κάνει με τη διακοπή ρωσικού αερίου και το άλλο έχει να κάνει με το ότι το πετρέλαιο είναι πιο φτηνό από το φυσικό αέριο”.

Γιώργος Αλεξάκης

ρεύμα, κόστος, ηλεκτρικό, ΔΕΗχρεώσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα