Κεφαλογιάννη: Ο ελληνικός τουρισμός παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα-Στόχος η βιωσιμότητα

Για τη σημαντική πρόοδο του ελληνικού τουρισμού και μέλλον του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μίλησε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, στα πλαίσια του συνεδρίου «Reframing Tourism», σημειώνοντας πως ο ελληνικός τουρισμός παρουσιάζει «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα», καθώς δεν έχει απλά επιστρέψει σε προ-πανδημίας επίπεδα, αλλά πηγαίνει ακόμα καλύτερα.

Για ένα «ανθεκτικό τουριστικό προϊόν» μίλησε και ο Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική

Αλλαγή, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος ανέλυσε τις προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και το κόστος της αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων.

Χάρη στην εμπιστοσύνη της παγκόσμιας αγοράς, πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα επενδυτικό άλμα και την αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ελληνικής τουριστικής αγοράς, τόνισε η υπουργός.

Προκλήσεις για τον κλάδο αποτελούν οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις του κοινού, οι ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και η κλιματική αλλαγή. Στόχος του υπουργείου είναι η βιωσιμότητα, ένας τουριστικός κλάδος με κοινωνικό όφελος, σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί αφορούν την προώθηση και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού που δραστηριοποιείται στον κλάδο, αλλά και την προσβασιμότητα. Η κα. Κεφαλογιάννη σημείωσε πως πρέπει να αναδειχθεί κάθε περιοχή για τη μοναδικότητά της, καθώς η Ελλάδα είναι μία χώρα με μεγάλη ποικιλομορφία, ενώ σημείωσε, επίσης, την ανάγκη για αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών.

Σύντομα, όπως είπε η κα. Κεφαλογιάννη, θα παρουσιαστεί ένα θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη χωροταξία και τις υποδομές με στόχο τη συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ώστε να τεθεί μία βάση για την αποτελεσματική χρήση της γης στην τουριστική ανάπτυξη. Έτσι θα αυξηθεί και η αποτελεσματικότητα των επενδύσεων. Για τη βελτίωση των υποδομών τουριστικών λιμένων, έχουν ήδη εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης €159 εκατομμύρια.

Σημαντική για το υπουργείο είναι και η αρμονική συνύπαρξη θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος, γι’ αυτό θα προχωρήσει στη δημιουργία παρατηρητηρίου που θα εστιάζει στο θαλάσσιο περιβάλλον και τις χρήσεις του.

Όσον αφορά την προώθηση διαφορετικών προορισμών, η κα. Κεφαλογιάννη σημείωσε πως το υπάρχον πλαίσιο για τη συνεργασία πολιτείας, αυτοδιοίκησης και ιδιωτών θα επεκταθεί, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να ακολουθείται ένα πρότυπο διαχείρισης προορισμών που εστιάζει στη στρατηγική ηγεσία, την αποτελεσματική διακυβέρνηση και λειτουργία, ώστε να υπάρξει μία «βιώσιμη και δικαιότερη ανάπτυξη».

Το υπουργείο σκοπεύει, επίσης, να επεκτείνει το πλαίσιο που αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, για τις οποίες έχει τεθεί ένα «πρώτο πλαίσιο» με τις φορολογικές ρυθμίσεις, ώστε να έχουν αντίστοιχες λειτουργικές προδιαγραφές και υποχρεώσεις με τα ξενοδοχεία. Επιπλέον, σημαντικός στόχος είναι και η προώθηση του ορεινού τουρισμού, του καταδυτικού τουρισμού, του τουρισμού υγείας και του αγροτουρισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί, εν μέρει, με έργα υποδομών.

Από το υπουργείο, αναμένεται, επίσης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του μητρώου τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και της διαδικτυακής πύλης προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ώστε να γίνει «αναβάθμιση του brand «Ελλάδα»», αλλά και ψηφιακές εφαρμογές ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την αξιοποίηση της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κλείνοντας, η κα. Κεφαλογιάννη σημείωσε πως στόχος είναι «η Ελλάδα να γίνει πρότυπος βιώσιμος τουριστικός προορισμός» και αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσα από ένα λεπτομερές σχέδιο που θα οδηγήσει τη χώρα σε συλλογική πρόοδο.

#Κεφαλογιάννη #υπουργός_Τουρισμού #ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ #πράσινη_μετάβαση #REFRAMING_TOURISM
Keywords
Αναζητήσεις
kefalogianni-o-ellinikos-tourismos-parousiazei-axiosimeioti-anthektikotita-stochos-i-viosimotita.htm
Τυχαία Θέματα