ΚΕΕ: Προτάσεις για τη βελτίωση της νομοθεσίας ανάπτυξης-λειτουργίας Επιχειρηματικών Πάρκων

12:43 7/9/2023 - Πηγή: Reporter

Με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΕΘ, η Επιμελητηριακή Κοινότητα, Διοίκηση και Υπηρεσίες, εργάζεται εντατικά και οργανωμένα πάνω σε ένα σχέδιο με άξονες πολιτικής που έχει αναδειχθεί από τη διοίκηση της ΚΕΕ και τον Πρόεδρο της κύριο Γιάννη Μασούτη, προετοιμαζόμενη να τιμήσει και φέτος, με τη μέγιστη δυνατή βαρύτητα, την ιστορική παράδοση της Ένωσης, να οργανώνει την Γενική της Συνέλευση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Εκθέσεως και να υποδέχεται την ηγεσία της

Κυβέρνησης για να ανοίξει την ατζέντα των επιδιώξεων και των προτάσεων της, για να συμβάλει δημιουργικά και αυτή τη χρονιά, στη βελτίωση του επιχειρηματικού και γενικότερα του οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει της νέας κυβερνητικής θητείας, με πρόσφατη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Ένωση επανέφερε τη σταθερή θέση και προσήλωσή της για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής που θα προστατεύει το περιβάλλον και τον φυσικό χώρο, στο πλαίσιο εφαρμογής μίας στοχευμένης και ταυτόχρονα αποφασισμένης πολιτικής για την ορθολογική χωροταξία, με εστίαση στην οργανωμένη χωροθέτηση των επιχειρήσεων.

Μιας πολιτικής που προωθεί την ευνομία στο περιβάλλον και προστατεύει την επιχειρηματικότητα, διασφαλίζοντας συνθήκες αποτελεσματικής λειτουργίας και οικονομιών κλίμακας, για τις επιχειρήσεις. Στην ίδια εν λόγω ανακοίνωση η ΚΕΕ, υπενθυμίζοντας την αταλάντευτη επιμονή της επί 15 χρόνια να συμβάλει δημιουργικά προς τις κυβερνήσεις για την ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων, ως μοναδικού χωρικού εργαλείου εγκατάστασης των επιχειρήσεων, γνωστοποίησε την πρόθεση της να καταθέσει στις αμέσως προσεχείς ημέρες, αναλυτικό πλαίσιο θέσεων νομοθετικών και οργανωτικών πρωτοβουλιών, που αποσκοπούν στη σταθερή βελτίωση του θεσμικού περιβάλλοντος ανάπτυξης τους (των Επιχειρηματικών Πάρκων).

Το εν λόγω πλαίσιο νομοθετικών πρωτοβουλιών, αποτελεί το αντικείμενο μιας εκτεταμένης και με αναλυτικά στοιχεία τεκμηρίωσης, επιστολής της Ένωσης που απεστάλη προ ημερών σε όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς κκ Κ. Σκρέκα, Θ. Σκυλακάκη και Ν. Ταγαρά, υπό τον τίτλο «Σκέψεις και Προτάσεις για τη βελτίωση της νομοθεσίας ανάπτυξης και λειτουργίας Επιχειρηματικών Πάρκων» (επισυνάπτεται), ζητώντας ταυτόχρονα την πραγματοποίηση μίας συνάντησης, για την ανάλυση και την εμβάθυνση επί των προτάσεων που διατυπώνονται από την Επιμελητηριακή Κοινότητα.

Το ως άνω πλαίσιο προτάσεων -νομοθετικών πρωτοβουλιών διαβιβάστηκε από την ΚΕΕ και προς την αρμόδια Υφυπουργό Ανάπτυξης κα Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, υπεύθυνη για θέματα βιομηχανίας, προς την οποία η Ένωση εξέφρασε τη βαθιά της πίστη στην ανάγκη για την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας και δήλωσε τη σταθερή απόφαση της Ένωσης και της Επιμελητηριακής Κοινότητας να σταθούν αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειές της Κυβέρνησης, στην κοινή πίστη, η χώρα μας να αποκτήσει ξανά σημαντική βιομηχανική υποδομή. Να συμμετάσχουν ενεργά, στην Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας ή όπου αλλού κληθούν, με προτάσεις και μέτρα πολιτικής σε όλα τα πεδία που αφορούν στην βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, ως εκπρόσωποι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η βιομηχανία – βιοτεχνία, υποβάλλοντας υπομνήματα και μελέτες που θα παράγονται στο πλαίσιο του Επιμελητηριακού θεσμού. Για μια πιο ισχυρή εθνική οικονομία, με ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών των Ελληνικών προϊόντων που θα παράγονται στην χώρα μας, εκπληρώνοντας και με αυτό το τρόπο τις βασικές – σύγχρονες απαιτήσεις της ΕΕ για το δευτερογενή τομέα και ειδικότερα την βιομηχανία.

Η νέα προσπάθεια της ΚΕΕ, η οποία εκκινεί και θα συνεχιστεί καθ’ όλη την περίοδο της νέας κυβερνητικής θητείας , με σεβασμό στην αξία του διαλόγου, της σύνθεσης και της δημόσιας διαβούλευσης, πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο στοχευμένης συζήτησης της Ένωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης στην Θεσσαλονίκη, στις 8 – 9 Σεπτεμβρίου 2023, υπό τον τίτλο «Η οργανωμένη χωροθέτηση των επιχειρήσεων και η κυκλική οικονομία ως περιβαλλοντική και επιχειρηματική αξία. Η συμβολή της ΚΕΕ και της Επιμελητηριακής Κοινότητας στη θεσμική θωράκιση και αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος».

Στο πλαίσιο της παραπάνω εκδήλωσης – συζήτησης, η Επιμελητηριακή Κοινότητα θα έχει την ευκαιρία να καταγράψει και να αναδείξει τις προσπάθειες που έχει καταβάλει για την οργανωμένη χωροθέτηση των επιχειρήσεων εδώ και 15 χρόνια και κυρίως να συμβάλει στην διατύπωση ενός συλλογικού οράματος και σχεδίου πολιτικής για τον ίδιο σκοπό.

Ενός σχεδίου πολιτικής για την οργανωμένη χωροθέτηση των επιχειρήσεων, εφικτού και υλοποιήσιμου, που αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες συμβολής στην προσδοκώμενη ανάπτυξη και με ευρύτερα χαρακτηριστικά και επιρροές στην περιβαλλοντική πολιτική, τη κυκλική οικονομία και την προστασία του αστικού και περιαστικού χώρου, παράλληλα με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων προσδοκώντας οι θέσεις που θα διατυπώσει για το θέμα αυτό, να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού, αξιολόγηση αλλά και ψήφισης, στο πλαίσιο του Προγράμματος των 100 ημερών της νέας Κυβέρνησης.

ΚΕΕεπιχειρηματικά πάρκανομοθεσία
Keywords
Τυχαία Θέματα