Κατώτατος μισθός: Εισηγήσεις δύο ταχυτήτων- Από 741 έως 826 ευρώ

20:09 6/2/2023 - Πηγή: Reporter

Οι κοινωνικοί εταίροι κατέθεσαν τις προτάσεις τους σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, έχοντας σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ τους. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας καλείται τώρα να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το ποσοστό της αύξησης που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ πρότειναν πιο... γενναίες

αυξήσεις, ενώ αντίθετα ΚΕΠΕ, ΤτΕ, ΙΟΒΕ και ΣΕΤΕ εμφανίστηκαν πιο συγκρατημένοι στις προτάσεις τους προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΕΠΕ έχει κάνει πρόταση για αύξηση 4% στον κατώτατο μισθό, ενώ αύξηση 5% προτείνουν ΤτΕ, ΙΟΒΕ και ΕΣΕΕ. Με βάση αυτές τις προτάσεις ο κατώτατος μισθός που θα αυξηθεί από την 1η Απριλίου, θα φτάσει στα 741 με 749 ευρώ μικτά (από 713 που είναι σήμερα).

Από τον ΣΕΤΕ, προτείνεται αύξηση της τάξεως του 5,5% που σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος θα αναπροσαρμοστεί στα 753 ευρώ.

Το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ προτείνει μια αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% με 10%, κοντά στα 780 ευρώ.

Την πιο μεγάλη ποσοστιαία αύξηση έχει προτείνει η ΓΣΕΕ (15,8%), ώστε ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 826 ευρώ μικτά.

Αυτές είναι οι προτάσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως όλες συνοδεύονται με την προτροπή να μειωθούν παράλληλα οι ασφαλιστικές εισφορές.

Ο Πρωθυπουργός και το ΥΠΟΙΚ έχουν υποσχεθεί γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, με το πιθανότερο σενάριο να είναι η ευθυγράμμιση με την πρόταση του ΣΕΤΕ για αύξηση 5,5% στα 753 ευρώ. Άλλωστε, σε αυτό το ποσοστό αναμένεται να κυμανθεί και ο πληθωρισμός για το 2023. Πιθανότατα δε η νέα αύξηση να συνοδευτεί ενόψει εκλογών με δέσμευση για ετήσιες αυξήσεις τα επόμενα χρόνια.

Το τελευταίο στάδιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού είναι η εισήγηση του υπουργού εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο που θα πρέπει να λάβει χώρα έως και τις 10 Μαρτίου, ώστε από 1η Απριλίου να ισχύσουν οι αυξήσεις.

κατώτατος μισθόςαυξήσειςΑΥΞΗΣΗΜΙΣΘΟΙΦΟΡΕΙΣπροτάσειςΥΠΟΙΚ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα