Ελβετικά δημοσιεύματα: Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ήταν πράκτορας της KGB!

20:09 6/2/2023 - Πηγή: Reporter

Ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος, στενός υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, εργάστηκε προς όφελος των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Ελβετία τη δεκαετία του 1970, αποκαλύπτουν δύο ελβετικά δημοσιεύματα, επικαλούμενα αποχαρακτηρισμένα αρχεία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Tages-Anzeiger, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τα χρόνια που ήταν αντιπρόσωπος του Πατριαρχείου της Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών συνεργαζόταν με την KGB

με την κωδική ονομασία «Μιχαήλοφ».

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Πατριάρχης – που σήμερα υποστηρίζει ένθερμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – ζούσε στη Γενεύη όπου εκπροσωπούσε επίσημα το Πατριαρχείο Μόσχας στο Οικουμενικό Συμβούλιο Εκκλησιών (COE).

Η αποστολή του Kirill, με την κωδική ονομασία «Mihailov», ήταν να επηρεάσει αυτό το συμβούλιο, στο οποίο διείσδυσε η KGB στις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Ο στόχος των Σοβιετικών ήταν τότε να κάνουν τον θεσμό στη Γενεύη να καταγγείλει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και να μετριάσουν την κριτική κατά της έλλειψης θρησκευτικής ελευθερίας στην ΕΣΣΔ.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αρνήθηκε να σχολιάσει τα εν λόγω δημοσιεύματα του ελβετικού τύπου. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών ανέφερε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΠατριάρχηςΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣΚύριλλος
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα