Κατάρρευση SVB: Ποια stablecoins επλήγησαν και ποια ευνοήθηκαν

Τα stablecoins δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την επακόλουθη παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών. Η συνολική προσφορά stablecoin συρρικνώθηκε, χάνοντας 1,9 δισεκατομμύριο δολάρια στο αποκορύφωμά της, με τους κατόχους να εγκαταλείπουν αυτό που συνήθως θεωρείται ασφαλές περιουσιακό στοιχείο κρυπτογράφησης.

Ακόμα και όταν οι αγορές έδειξαν να συνέρχονται κάπως, η συνολική προσφορά stablecoin μειώθηκε

και πάλι κατά 0,9 δισεκατομμύριο καθαρά, από τις 7 Μαρτίου έως τις 13 Μαρτίου, όπως αναφέρει το CoinGecko.

Στις 10 Μαρτίου, η τράπεζα για νεοσύστατες επιχειρήσεις, SVB, έκλεισε λόγω αβεβαιότητας γύρω από τη φερεγγυότητά της. Οι εταιρείες που δεν είχαν αποσύρει έγκαιρα τις καταθέσεις τους βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να δουν τα κεφάλαιά τους δεσμευμένα στην SVB.

Μεταξύ αυτών και η Circle που εκδίδει το stablecoin USD Coin (USDC) και η οποία εξέδωσε ανακοίνωση στις 11 Μαρτίου που ενημέρωνε ότι 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων παρέμειναν στην SVB.

Το tweet προκάλεσε πανικό στην κοινότητα κρυπτογράφησης και η τιμή του USDC έπεσε στο χαμηλό των 0,8789 δολαρίων το πρωί της 11ης Μαρτίου. Καθώς το USDC υποχώρησε, το sell off της αγοράς είδε την προσφορά του να καταγράφει καθαρή εκροή 1,90 δισεκατομμυρίου δολαρίων μέχρι το τέλος της ημέρας ή μείωση 4,4% σε μια νύχτα από 42,74 δισ. στις 10 Μαρτίου σε 40,84 δισ. στις 11 Μαρτίου.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ παρενέβησαν στις 12 Μαρτίου για να… φρενάρουν τόσο τους καταθέτες όσο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που επλήγησαν από την κατάρρευση της SVB. Αν και τα νέα είδαν το USDC να ανακτά μέρος των απωλειών του, το stablecoin κατέγραψε και πάλι περαιτέρω πτώση 9,1% στην προσφορά και στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς του. Η καθαρή εκροή στην προσφορά USDC έφτασε τα 3,93 δισεκατομμύρια δολάρια, πέφτοντας από 43,43 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές της 10ης Μαρτίου σε 39,50 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος της 13ης Μαρτίου.

Το… εκμεταλλεύτηκαν TUSD και DAI

Μέσα στην αναταραχή, τα stablecoins TrueUSD (TUSD) και Dai (DAI) παρουσίασαν σημαντική αύξηση της προσφοράς κατά την ίδια περίοδο, με καθαρές εισροές 57,4% και 27,4% αντίστοιχα. Άλλα stablecoins, όπως τα Tether (USDT) και Frax (FRAX) παρουσίασαν επίσης αύξηση της προσφοράς 1,3% και 0,1% αντίστοιχα.

Σε απόλυτες τιμές, το DAI κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο με 1,35 δισ. δολάρια αύξηση στην προσφορά. Τα USDT, TUSD και FRAX υστερούν με 0,94 δισ. δολάρια, 0,73 δισ. δολάρια και 0,69 δισ. δολάρια σε αύξηση της προσφοράς αντίστοιχα.

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

SVBκρυπτονομίσματαCrypto
Keywords
Τυχαία Θέματα