Κατάρρευση SVB: Μικρή επίπτωση στις ευρωπαϊκές τράπεζες «βλέπουν» οι αναλυτές

Πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προκαλέσει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, με τους αναλυτές της Deutsche Bank και της Citigroup να καθησυχάζουν τους πελάτες στις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς όπως επισημαίνουν η πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας

δεν θα φέρει αντίστοιχα προβλήματα και τη Γηραιά Ήπειρο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι αναλυτές σημειώνουν διάφορα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τα δεδομένα για τις τράπεζες στη Γηραιά Ήπειρο.

Αρχικά, επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν διαφοροποιημένες πηγές χρηματοδότησης, συνεχίζουν να προσελκύουν και να διατηρούν καταθέτες και έχουν ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια έναντι των αμερικανικών. Μάλιστα, οι αναλυτές της Citi τονίζουν ότι υπάρχει μικρότερος κίνδυνος για τη ρευστότητα στην περίπτωση ζημιάς μετά από πώληση τίτλων.

Παρά τους τριγμούς που έχουν προκαλέσει στην αγορά οι τελευταίες εξελίξεις, οι αναλυτές τονίζουν ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες στον υπόλοιπο κόσμο ακολουθούν ηπιότερη πολιτική σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Η στήριξη που προσφέρεται και από τη νομοθεσία, στο μεταξύ, είναι επίσης καθοριστική καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες οφείλουν να διακρατούν περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερης αξίας και υψηλής ποιότητας, ώστε να μπορούν να αντέξουν σε περίπτωση έντασης 30 ημερών.

Τα περισσότερα χαρτοφυλάκια ομολόγων στις ευρωπαϊκές τράπεζες κρατούνται μέχρι την ωρίμανσή του «και επομένως δεν εκτίθενται στον κίνδυνο των επιτοκίων», δήλωσε αναλυτής της Deutsche Bank.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μία ακόμη δοκιμασία (ή μία απόδειξη) ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ πιο ανθεκτικές και αυτή τη φορά δεν είναι ο αδύναμος κρίκος του χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε η Deutsche Bank.

ευρωπαϊκές τράπεζεςSILICON VALLEY BANKπτώχευσηεπενδυτές
Keywords
Τυχαία Θέματα