Καραμανλής: Μόνο η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα

20:21 9/5/2023 - Πηγή: Reporter

Με ομιλία του Κώστα Καραμανλή ξεκίνησε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης

Η εκδήλωση στέλνει σήμα ενότητας της Δεξιάς παράταξης, καθώς εκτός του Κώστα Καραμανλή συμμετέχει ακόμα ο Αντώνης Σαμαράς και φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε πρώτος τονίζοντας πως η στρατηγική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή να εντάξει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε ορθή

και πλέον σχεδόν όλοι τη θεωρούν αδιαπραγμάτευτη.

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε, ωστόσο και κριτική στην ΕΕ, λέγοντας πως το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει μείνει ημιτελές. Για το λόγο αυτό σημείωσε "σε πλείστες περιπτώσεις η αναποτελεσματικότητα και η απογοήτευση είναι διάχυτες".

«Εξίσου εμφανής είναι η υστέρηση της Ευρώπης στην μεγάλη γεωπολιτική σκακιέρα», σχολίασε, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στο πώς αντιμετώπισε ο πυρήνας της Ευρώπης την κρίση χρέους της Ελλάδας.

«Η συνταγή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, πέρα από συγκεκριμένα αυτονόητα και υπερήμερα μέτρα, ήταν εν πολλοίς εξοντωτική, τιμωρητική και προς παραδειγματισμό άλλων», τόνισε.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ακόμα στις γεωπολιτκές προκλήσεις αλλά και στα ελληνοτουρκικά. «Η Ελλάδα παγίως είναι έτοιμη να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Όλα τα άλλα θέματα που εγείρει η Τουρκία είναι λυμένα και διευθετημένα από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες. Πολύ ορθώς πράξατε κ. Πρωθυπουργέ που πολύ πρόσφατα το τονίσατε και πάλι».

«Είναι αυταπάτη να νομίζει κανείς ότι τυχόν υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές θέσεις θα λύσουν το πρόβλημα. Ή ακόμα χειρότερα ότι μια λύση – πακέτο, όλων των διεκδικήσεων δηλαδή που αυθαιρέτως και μονομερώς προβάλλει η Τουρκία, συνιστά ρεαλιστική προσέγγιση».

«Διαχρονικά και συστηματικά η Τουρκία εγείρει μονομερείς διεκδικήσεις και μάλιστα ανεξάρτητα από εκλογικά αποτελέσματα, κυβερνήσεις και πρόσωπα».

Τέλος, για τις εκλογές ο κ. Καραμανλής έστειλε μήνυμα υπέρ της ΝΔ: «Στις δύσκολες αυτές συνθήκες η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. Δεν έχει την πολυτέλεια για πολιτική αστάθεια, ακυβερνησία, ατέρμονα κομματικά παζάρια. Την επόμενη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας. Τη σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί. Όπως το κάνει επί μισό σχεδόν αιώνα».

Ευρωσκεπτικισμός Σαμαρά

Έντονα ευρωσκεπτικιστική ήταν η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μίλησε για ακρότητες εντός της ΕΕ, που αλλοιώνουν το χαρακτήρα της. Ο ίδιος βέβαια σημείωσε πως δεν είναι ευρωσκεπτικιστής, αλλά ευρωφιλόδοξος.

Ο πρώην Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας πως η Ευρώπη δεν φυλάει σωστά τα σύνορά της, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε ως "απειλή" την πολιτική ορθότητα.

«Φτάσαμε σήμερα, των ώρα που τα προβλήματα γιγαντώνονται, να πιθηκίζουμε εισαγόμενες ανοησίες για το πόσα είναι τα... "φύλα"! Στα χρόνια του Μεσαίωνα τσακώνονταν, για το "φύλο των αγγέλων". Σήμερα τσακωνόμαστε για το πόσα είναι τα "φύλα" των... ανθρώπων!» είπε.

Να σημειωθεί πως ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική κρίση και τόνισε πως είναι επίσης λάθος να λαμβάνουν τόσο σημαντικές αποφάσεις οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών απαξιώνοντας έτσι τις εθνικές ηγεσίες. Όπως είπε όλα τα παραπάνω τροφοδοτούν τα άκρα και τα αντισυστημικά κόμματα.

Για τις εσωτερικές εξελίξεις ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που δεν θα στηρίζεται σε επιδόματα, στέλνοντας έτσι ένα προσεγμένο μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Σαμαράς έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας πως η παρουσία τριών πρωθυπουργών της ΝΔ στην εκδήλωση στέλνει από μόνης της σημαντικό μήνυμα ενόψει των εκλογών.

Μητσοτάκης: Δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε «παραμένουμε αταλάντευτα στην επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή» και συμπλήρωσε πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής και Σαμαράς, παρέμειναν αταλάντευτοι στην επιλογή αυτή, χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος.

Όπως είπε, «η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον ούτε στο 2015, ούτε στο 2012, ούτε στο 2010, όταν μας επιβλήθηκαν λανθασμένες συνταγές».

Ο πρωθυπουργός έκανε μία αναδρομή των πεπραγμένων της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια με αναφορές στην διαχείριση της πανδημίας, στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τις διεθνείς συμμαχίες και την οικονομία τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσμτα από πολλές ευρωπαϊκές οικονομικά ισχυρότερες χώρες.

«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πλέον τέτοιες συνταγές και κανείς πλέον δεν θα μπορεί να μας κουνήσει το δάχτυλο ότι δήθεν δεν ακολουθούμε ευρωπαϊκές υποδείξεις, όταν έχουμε επιδόσεις πολύ καλύτερες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες» επεσήμανε ο κ Μητσοτάκης. Υπέδειξε δε ως χρήσιμο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΣαμαράςΚαραμανλήςΕΛΛΑΔΑΕΕΕυρώπηΗμέρα της Ευρώπηςεκλογέςεκλογές 2023ΜητσοτακηςΝΔ
Keywords
Τυχαία Θέματα