Καναδάς: Ο Τριντό ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές

Ο Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά, προκήρυξε την Κυριακή (15/8) πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.

"Η γενική κυβερνήτης δήχθηκε το αίτημά μου για τη διάλυση του κοινοβουλίου. Οι Καναδοί θα πάνε συνεπώς στις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου", σημείωσε από την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Οτάβα, εξηγώντας ότι οι "Καναδοί έπρεπε να αποφασίσουν πώς θα τερματιστεί η πανδημία".

Ωστόσο, τα άλλα κόμματα, εναντιώνονται στη διεξαγωγή ψηφοφορίας το φθινόπωρο, ενώ έχουν ήδη αρχίσει τις εχθροπραξίες

καταγγέλοντας προσπάθεια εκμετάλλευσης της πανδημίας που κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Βέβαια, η χώρα καταγράφει μια από τις καλύτερες εμβολιαστικές καλύψεις στον κόσμο: το 71% των 38 εκατομμυρίων Καναδών έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου, το 62% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

«Αυτό είναι το μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας που έχει, διότι με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων σε δύο εβδομάδες τα κρούσματα του νέου κορονοϊού θα αυξηθούν αναπόφευκτα», σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φελίξ Ματιέ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Γουίνιπεγκ. Ο κ. Τριντό, συμπλήρωσε, έχει κυβερνήσει «ήδη 18 μήνες, που είναι η μέση διάρκεια ζωής των μειοψηφικών κυβερνήσεων».

Ο πρωθυπουργός τους Καναδά έχει διαμαρτυρηθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα για τα εμπόδια που εγείρουν στο κοινοβούλιο τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στο κυβερνητικό έργο. Προκειμένου να γίνει επικεφαλής πλειοψηφικής κυβέρνησης, το κόμμα του, που μετρά σήμερα 155 βουλευτές, θα χρειαστεί να καταλάβει τις 170 από τις 338 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων.

ΤριντόΚαναδάςεκλογές
Keywords
Τυχαία Θέματα