«Καμπανάκι» ΙΕΑ: Οι περικοπές στο πετρέλαιο απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη

«Καμπανάκι» χτυπάει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), σημειώνοντας ότι οι τελευταίες αιφνίδιες περικοπές στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου που ανακοίνωσε ο OPEC+ μπορεί να πλήξουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNBC, το οποίο επικαλείται στοιχεία από το δελτίο του Οργανισμού, υπογραμμίζεται ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ενδέχεται να διογκώσουν το έλλειμμα στην προσφορά

που αναμένεται κατά το β΄ εξάμηνο του 2023, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας ύφεσης.

«Οι τελευταίες περικοπές ενέχουν τον κίνδυνο να επιδεινώσουν τις πιέσεις στην αγορά, ωθώντας τόσο τις τιμές του αργού όσο και των προϊόντων υψηλότερα. Οι καταναλωτές που επί του παρόντος ταλαιπωρούνται από τον πληθωρισμό θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο από τις υψηλότερες τιμές», σημειώνεται στο δελτίο.

Ο ΙΕΑ αναμένει ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωθεί κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) μέχρι το τέλος του έτους.

Η αύξηση αποθεμάτων πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να επηρέασε την απόφαση του OPEC+, όπως προσθέτει ο ΙΕΑ στο δελτίο του, σημειώνοντας ότι τον περασμένο Ιανουάριο τα αποθέματα της βιομηχανίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021 στα 2,83 δισ. βαρέλια.

«Περιμέναμε ότι η αγορά θα εμφανίσει έλλειμμα το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, τώρα, με αυτές τις περικοπές που θα πραγματοποιηθούν από τον Μάιο, αναμένουμε ότι η αγορά θα παρουσιάσει έλλειμμα πολύ νωρίτερα και με μεγαλύτερες απώλειες το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο Toril Bosoni, στο CNBC.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Οργανισμό, η εικόνα της ζήτησης δεν θα είναι ξεκάθαρη καθώς θα αιωρείται ανάμεσα στην ασθενή ανάπτυξη στις χώρες του ΟΟΣΑ και της ανάκαμψης της ζήτησης με επικεφαλής την Κίνα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό.

OPECΠΕΤΡΕΛΑΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑεπιβράδυνσηΙΕΑ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα