«Καμπανάκι» ΔΝΤ: Νωρίς να πούμε ότι η τραπεζική κρίση ξεπεράστηκε

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να φανεί ξεκάθαρα αν η αναταραχή που έχει κλονίσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει ξεπεραστεί και εκτίμησε ότι οι τραπεζικές… ζημιές πιθανότατα θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ενώ οι δυναμικές παρεμβάσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στις πρόσφατες καταρρεύσεις τραπεζών

έχουν μειώσει το άγχος των επενδυτών, οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν εύθραυστες και πιεσμένες, ανέφερε το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία Έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (11/4).

«Η ανθεκτικότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει δοκιμαστεί σοβαρά», ανέφερε. «Μένει να δούμε αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής ήταν επαρκή για την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές και τους θεσμούς», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Στις ΗΠΑ, οι Αρχές έλαβαν έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης, παρέχοντας εγγυήσεις για όλες τις καταθέσεις στη Silicon Valley Bank και την Signature Bank μετά την κατάρρευσή τους, ενώ άνοιξαν νέα γραμμή πιστωτικής διευκόλυνσης από την Federal Reserve για την παροχή περισσότερης ρευστότητας στο σύστημα. Οι ελβετικές αρχές, εν τω μεταξύ, σχεδίασαν και υποστήριξαν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Το ΔΝΤ δημοσίευσε την έκθεση λίγο μετά τη δημοσίευση της αναθεωρημένης έκθεσης των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών, στην οποία περιόρισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη και προειδοποίησε για υψηλή αβεβαιότητα και κινδύνους, καθώς το στρες του χρηματοπιστωτικού τομέα ενισχύει τις πιέσεις που προέρχονται από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ, Τόμπιας Άντριαν, εκτιμά ότι ότι οι επενδυτές μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι σχετικά με τους κινδύνους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με τις αποτιμήσεις των μετοχών να είναι υψηλές, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Οι καταρρεύσεις των τραπεζών ήταν σύμπτωμα ενός «επικίνδυνου συνδυασμού τρωτών σημείων» που «παραμονεύουν κάτω από την επιφάνεια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος εδώ και χρόνια» και που τώρα έχουν εκτεθεί από μια επιθετική σύσφιξη των πιστώσεων από τις κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού δεκαετιών , αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεση.

«Ο γρήγορος ρυθμός της σύσφιξης της πολιτικής προκαλεί θεμελιώδεις αλλαγές στο τοπίο του χρηματοοικονομικού κινδύνου», ανέφερε το ταμείο. «Οι κατανομές περιουσιακών στοιχείων, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων και οι συνθήκες της αγοράς προσαρμόζονται, προκαλώντας τις δομές της αγοράς, τους επενδυτές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Οι χρηματοοικονομικές πιέσεις περιπλέκουν επίσης τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις που αποδεικνύονται πιο επίμονες από το αναμενόμενο, ανέφερε το ΔΝΤ. Εάν αυτές οι πιέσεις ενταθούν, οι αρχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δύσκολες αντισταθμίσεις μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού από τη μία πλευρά και της διασφάλισης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την άλλη.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να αποτρέψουν οποιοδήποτε συστημικό γεγονός που θα μπορούσε να κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», ακόμη και αν αυτό σημαίνει μείωση των επιτοκίων, ανέφερε το ΔΝΤ.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει επίσης να καταστήσουν σαφή την αποφασιστικότητά τους να μειώσουν τον πληθωρισμό το συντομότερο δυνατό μόλις εκτονωθεί το οικονομικό άγχος, συμπλήρωσε.

Ο Άντριαν είπε ότι η πρόσφατη αναταραχή έμοιαζε περισσότερο με την κρίση της δεκαετίας του 1980 στις ΗΠΑ παρά με την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από περίπου 15 χρόνια. Το τραπεζικό σύστημα έχει πολύ περισσότερα κεφάλαια από ό,τι το 2008 και οι κινήσεις μετά την κρίση έχουν περιορίσει τους πιστωτικούς κινδύνους, έγραψε.

Ωστόσο, «το άγχος στον τραπεζικό τομέα πιθανότατα θα επιβαρύνει τους ευρύτερους όρους δανεισμού και συνεπώς την οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

Οι πρόσφατες απότομες μειώσεις των τραπεζικών μετοχών ενδέχεται να οδηγήσουν σε περικοπές των πιστώσεων που περιορίζουν σχεδόν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Ανάμεσα στα μεγαλύτερα τρωτά σημεία είναι, σύμφωνα με το ΔΝΤ:

Σχεδόν το 9% των αμερικανικών τραπεζών με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 10 δισεκατομμυρίων και 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν θα είχαν επαρκή κεφάλαια εάν αναγκάζονταν να καλύψουν πλήρως δυνητικές ζημίες από κρατικά ομόλογα και άλλους τίτλους που κατέχουν.

Το real estate για εμπορική χρήση φαίνεται σημαντικά υπερτιμημένο σε κάποιες χώρες και υπάρχει κίνδυνος από περαιτέρω αυστηροποίηση των πιστώσεων από τις τράπεζες και άλλους δανειστές στον απόηχο της πρόσφατης αναταραχής. Αυτό θα μπορούσε να «δημιουργήσει μια δυσμενή ανατροφοδότηση μεταξύ της πιστωτικής επέκτασης και των τιμών των περιουσιακών στοιχείων», καθώς οι μειώσεις στις τελευταίες μειώνουν την αξία των εεγγυήσεων που παρέχονται για δάνεια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να χρειαστεί να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όταν λήξουν τον Ιούνιο οι υποχρεωτικές στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης. Οι τράπεζες σε ορισμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης ενδέχεται να μην έχουν αρκετά επιπλέον μετρητά για να αποπληρώσουν.

Το ΔΝΤ ωστόσο ανέφερε ένα συγκριτικά φωτεινό σημείο, το γεγονός ότι «οι μεγάλες αναδυόμενες αγορές έχουν διαχειριστεί μέχρι στιγμής σχετικά ομαλά την απότομη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις προηγμένες οικονομίες».

ΔΝΤτραπεζική κρίσηΤΡΑΠΕΖΕΣΔιεθνές Νομισματικό Ταμείο
Keywords
Τυχαία Θέματα