Ιράν: Μαζικές διαδηλώσεις μετά την αύξηση στις τιμές της βενζίνης

Η απόφαση της ιρανικής κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές της βενζίνης κατά 50% «πυροδότησε» «κύμα» διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα. Ένας πολίτης έπεσε νεκρός, στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

«Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου επιτρέπει να βοηθηθούν οι οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, δηλαδή το 75% του πληθυσμού», δήλωσε ο Ροχανί κατά την συνεδρίαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο IRNA.

«Κανείς δεν θα πρέπει να σκεφτεί ότι η κυβέρνηση το έκανε αυτό γιατί αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ούτε

ένα ριάλ δεν θα πάει στο υπουργείο Οικονομικών», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ροχανί, τα έσοδα που θα αντλούνται από την αλλαγή στην τιμή της βενζίνης θα βοηθήσουν 18 εκατομμύρια οικογένειες ή 60 εκατομμύρια Ιρανούς.

Μαζικές διαδηλώσεις και αιματηρά επεισόδια

«Δυστυχώς σκοτώθηκε ένας άνθρωπος», δήλωσε στο πρακτορείο ο Μοχάμεντ Μαχμουνταμπαντί, ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της Σιρτζάν, σύμφωνα με το Isna, χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει άμεσα τα αίτια του θανάτου του. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι υπήρξαν τραυματίες μεταξύ των πολιτών.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, αφού το επιχείρημα του πρόεδρου Χασάν Ροχανί- ότι η αύξηση είναι μέτρο αντιστάθμισης των πιέσεων από τις αμερικανικές κυρώσεις- δεν κατευνάζει την οργή των πολιτών.

ΙράνβενζίνηΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣνεκρός
Keywords
Τυχαία Θέματα