Δημογραφικό, τράπεζες και μεταρρυθμίσεις στο «μάτι» των «σκληρών» του ΔΝΤ

Την ανησυχία του εκφράζει το ΔΝΤ, στην έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, για τις τράπεζες και το δημογραφικό. Ειδικά οι τράπεζες σύμφωνα με το ΔΝΤ, δεν είναι έτοιμες να ενισχύσουν χρηματοδοτικά τις επενδύσεις και την ανάπτυξη και απαιτείται μακροπρόθεσμο πλάνο για

να ανταπεξέλθουν. «Παρά τις βελτιώσεις, οι τράπεζες εξακολουθούν να διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τον ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης», σημειώνει.

«Παρά τις βελτιώσεις, οι τραπεζικοί ισολογισμοί είναι σημαντικά επιδεινωμένοι και οι τράπεζες εξακολουθούν να μειώνουν το ύψος των (καθαρών) χορηγήσεων προς την οικονομία» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ και σημειώνει ότι στους κινδύνους που καλείται να διαχειριστεί η Αθήνα είναι και το θέμα των τραπεζικών ισολογισμών.

«Οι βραχυπρόθεσμοι καθοδικοί κίνδυνοι είναι σημαντικοί και περιλαμβάνουν την αύξηση του προστατευτισμού και την πιο αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη, τα εμπόδια στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την περαιτέρω επιδείνωση των τραπεζικών ισολογισμών. Η μεσοπρόθεσμη προοπτική είναι πιο ισορροπημένη, ιδίως εάν οι φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης μεταφραστούν γρηγορότερα σε αποτελέσματα και οι αγορές αντιδράσουν ευνοϊκά στην πρόσθετη πρόοδο».

Παράλληλα αναφέρει ότι «οι αναπτυξιακές προοπτικές μεσοπρόθεσμα λυγίζουν από τα αντίξοα δημογραφικά και τη χαμηλή παραγωγικότητα».

Σημειώνεται ότι το Ταμείο και πάλι ζήτησε να καταργηθεί η προστασία της Α΄ κατοικίας, με το επιχείρημα ότι αυτό θα ενισχύσει την κουλτούρα πληρωμών.

Πάντως και μέσα το Ταμείο καταγράφονται μια σειρά από κόντρες. Σύμφωνα με την αποτίμηση της έκθεσης του Ταμείου για την Ελλάδα από το Συμβούλιο, η οποία περιλαμβάνεται στην έκθεση, ορισμένοι από τους Εκτελεστικούς Διευθυντές τάχθηκαν υπέρ της μείωσης των στόχων, όμως υπήρξαν και άλλοι (προφανώς προερχόμενοι από ευρωπαϊκές χώρες) που εξέφρασαν αντίθετη άποψη. Η σχετική συζήτηση πραγματοποιήθηκε προχθές και στη διάρκειά της αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι ελληνικές αρχές στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια του προγράμματος, καθώς και η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά τονίστηκε ότι «σημαντικές προκλήσεις παραμένουν».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «ορισμένοι Εκτελεστικοί Διευθυντές θεώρησαν ότι οι αρχές πρέπει να οικοδομήσουν συναίνεση με τους Ευρωπαίους εταίρους για χαμηλότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να υποστηριχθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι Διευθυντές υπογράμμισαν τη διατήρηση του στόχου, ο οποίος σημείωσαν ότι συμφωνήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και τις επιπτώσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»

Κατά τα λοιπά, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ «έλαβε θετικά υπόψη τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης να συνεχίσει τις φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές συνοχής και χαιρέτισε τις πρώτες κινήσεις πολιτικής της». Εντούτοις, υπογράμμισε ότι «η βιώσιμη και βαθύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, με το ξεδίπλωμα μιας πλήρους γκάμας εργαλείων πολιτικής, και η ισχυρή πολιτική βούληση για αντιμετώπιση των κατεστημένων συμφερόντων θα είναι απαραίτητα, για να προωθηθούν σημαντικά οι επενδύσεις, η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή».

Γιώργος Αλεξάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα