Η...προϊστορία του Bitcoin μπορεί να κρύβει απαντήσεις για το μέλλον

Όταν κυκλοφόρησε το bitcoin τον Ιανουάριο του 2009 δεν άξιζε σχεδόν τίποτα. Είναι χαρακτηριστικό πως ένας άντρας έβαλε σε δημοπρασία 10,000 bitcoin για $50 το 2010 και δέχτηκε ως απάντηση ότι αυτή η τιμή είναι πολύ υψηλή.

Έντεκα χρόνια μετά, το ένα bitcoin έχει φτάσει τα $67,000 κάτι που έχει μπερδέψει τους επενδυτές και έχει "τρομάξει" τις κεντρικές τράπεζες.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν χαρακτηριστεί ως μία φούσκα που θα σπάσει σύντομα. Ωστόσο, μέχρι τώρα, κάθε πτώση που έχουν αντιμετωπίσει, έχει ακολουθηθεί

από μία αντίστοιχη ανάρρωση.

Επίσης, ενώ η γνώση για το τι είναι τα κρυπτονομίσματα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένουν για τον πολύ κόσμο ακατανόητα.

Οι Αρχές Οικονομικής Συμπεριφοράς αποκάλυψαν τον Ιούνιο, ότι ο αριθμός των Άγγλων που έχουν κρυπτονομίσματα έχει ανέβει στα 2.3 εκατομμύρια, ενώ την ίδια στιγμή ο κόσμος που μπορεί να τα περιγράψει με ακρίβεια έχει μειωθεί.

Αυτό αποτελεί μία μεγάλη ανησυχία για τους ρυθμιστές καθώς φοβούνται ότι οι χρήστες που δεν ξέρουν τι ακριβώς κάνουν, θα καταλήξουν να χάνουν τεράστια χρηματικά ποσά.

Κάποιες χώρες θέλουν να απαγορεύσουν τελείως το bitcoin, όπως η Κίνα και η Ινδία, ωστόσο, είναι κάτι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Η αποκεντρωμένη φύση των κρυπτονομισμάτων σημαίνει ότι το δίκτυο του bitcoin είναι εξαπλωμένο σε όλον τον κόσμο. Δεν μπορεί ένας υπολογιστής ή άνθρωπος μόνος του να διακόψει την λειτουργία του.

Επίσης, το περιβαλλοντικό αντίκτυπο του bitcoin είναι τεράστιο, καθώς αν το bitcoin ήταν χώρα, θα ήταν ο 24ος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας, μπροστά από την Πολωνία και την Αίγυπτο. Για να εξισορροπήσει αυτό το πρόβλημα, λίγο λιγότερο από την μισή ενέργεια που χρησιμοποιείται έρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κρυπτονομίσματα στην καθημερινότητά μας.

Πολλές χώρες στην Λατινική Αμερική κοιτάζουν προσεκτικά το Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο είναι η πρώτη χώρα που έχει υιοθετήσει το bitcoin ως επίσημο νόμισμα. Το κρυπτονόμισμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τώρα ως τρόπος πληρωμής σε μέρη όπως το Starbucks, το McDonald’s και την Pizza Hut. Και δεδομένου ότι οι μετανάστες προσπαθούν να στείλουν χρήματα πίσω στην οικογένειά τους και αναγκάζονται να πληρώσουν πολύ υψηλές χρεώσεις όταν στέλνουν μετρητά, το bitcoin πιστεύεται ότι μπορεί να χαμηλώσει σημαντικά αυτά τα κόστη.

Η επόμενη ερώτηση είναι εάν μπορεί να ανέβει η τιμή του bitcoin κι άλλο.

Το Αγγλικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, Standard Chartered, έχει προβλέψει ότι το bitcoin μπορεί να φτάσει τα $100,000 στις αρχές του 2022. Ένας αναλυτής του Bloomberg Intelligence είπε ότι αυτή η τιμή τώρα είναι “η διαδρομή με την λιγότερη αντίσταση” βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, οι αυξημένοι έλεγχοι από τους ρυθμιστές και η ασταθής παγκόσμια οικονομία κάνουν την τιμή του bitcoin όλο και λιγότερο εγγυημένη.

Τα 12 χρόνια που υπάρχει το bitcoin, έχει δημιουργηθεί ένα τακτικό μοτίβο τετραετών κύκλων, οι οποίοι ωθούν το bitcoin να καταγράφει υψηλές τιμές πριν από μεγάλες και απότομες πτώσεις.

Το 2013, το bitcoin αυξήθηκε από $100, στα τότε πρωτάκουστα $1,150 πριν πέσει κατά 73% στα $310 το 2014.

Το 2017, έγινε ένα αντίστοιχο μοτίβο με την τιμή του bitcoin να εκτοξεύεται από $800 στα $20,000 πριν μειωθεί κατά 80% το 2018 στα $4000.

Αν επαναληφθεί ξανά αυτό το μοτίβο, το bitcoin θα πέσει σημαντικά το 2022, αποδεκατίζοντας τις επενδύσεις αυτών που ακολούθησαν την μόδα όταν οι τιμές του bitcoin αυξηθήκαν φέτος.

ΠροϊστορίαBitcoinαπαντήσειςμέλλον
Keywords
Τυχαία Θέματα
Bitcoin,