Ήπιες διακυμάνσεις στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Στο επίκεντρο πληθωρισμός και μάκρο

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Μεγάλης Πέμπτης (13/4), καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν χθες.

Οι περισσότεροι κλάδοι διαπραγματεύονται ως επί το πλείστον σε θετικό έδαφος, με τις μετοχές που σχετίζονται με οικιακά αγαθά να καταγράφουν κέρδη 1,8%, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημειώνουν τη

μεγαλύτερη πτώση υποχωρώντας 0,4%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε 0,1% τον Μάρτιο και 5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο επεσήμανε ότι ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός, υπάρχουν συνεχείς ενδείξεις ότι επιβραδύνεται.

Οι επενδυτές επεξεργάζονται επίσης τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς του Μαρτίου, τα οποία έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα εισέλθει σε ύφεση μετά την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή.

Οι ευρωαγορές έκλεισαν ελαφρώς ανοδικά την Τετάρτη, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να κλείνει με άνοδο 0,1%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ που συνδέονται με τον S&P 500 άλλαξαν ελάχιστα νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ενώ οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν ως επί το πλείστον χαμηλότερα την Πέμπτη ως απάντηση στα στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της LVMH έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών μετά τα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Ο κολοσσός πολυτελείας κατέγραψε έσοδα 21 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023, ήτοι αύξηση 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η άρση των περιορισμών Covid-19 στην Κίνα προκάλεσε σημαντική ανάκαμψη στην αγορά της Ασίας, ενώ οι ευρωπαϊκές πωλήσεις επωφελήθηκαν από την ισχυρή ζήτηση από τοπικούς και διεθνείς πελάτες.

Η τιμή της μετοχής αγγίζει τα 872,70 ευρώ στην αρχή των συναλλαγών.

Η μετοχή του οίκου Christian Dior, του οποίου ηγείται επίσης ο ιδιοκτήτης της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, κέρδισε 4,2%, ενώ οι… πολυτελείς ανταγωνιστές Hermes και Burberry κατέγραψαν επίσης κέρδη.

Σε σημαντικά μάκρο, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά μια μικρή ανάκαμψη τον Ιανουάριο ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη.

Η οικονομική παραγωγή παρέμεινε σταθερή τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την ONS.

Η ανάπτυξη των κατασκευών αντισταθμίστηκε από τις πτώσεις στους τομείς των υπηρεσιών και της παραγωγής.

Η ανάπτυξη ήταν 0,4% τον Ιανουάριο, αναθεωρημένη από την αρχική πρόβλεψη 0,3%.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε συνολικά 0,1% το τρίμηνο έως τον Φεβρουάριο.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Μεγάλης Πέμπτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,43% στις 464,36 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,25% στις 15.742,25 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 1,04% στις 7.474,37 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,05% στις 7.827 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,03% στις 27.623 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,02% στις 9.276,34 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,16% στις 6.158,91 μονάδες.

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣDAX 30Stoxx Europe 600
Keywords
Τυχαία Θέματα