ΗΠΑ: Σε ετήσιο υψηλό οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παρά τις προσπάθειες της Federal Reserve να βοηθήσει την οικονομία και την αγορά εργασίας στη μάχη της ενάντια στον πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ

για την εβδομάδα που έληξε στις 8 Απριλίου αυξήθηκαν κατά 11.000 σε 239.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Εργασίας. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από τον Ιανουάριο του 2022, όταν 251.000 άτομα υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας.

Ο κινητός μέσος όρος των απαιτήσεων τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος εξομαλύνει ορισμένες από τις διακυμάνσεις από εβδομάδα σε εβδομάδα, αυξήθηκε κατά 2.250 σε 240.000. Αυτό είναι το μέγιστο από τον Νοέμβριο του 2021.

Οι εργοδότες της Αμερικής πρόσθεσαν 236.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία παραμένει σε σταθερή βάση παρά τις εννέα αυξήσεις επιτοκίων που επέβαλε η Federal Reserve τον περασμένο χρόνο στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,5%, λίγο πάνω από το χαμηλό 53 ετών του 3,4% που είχε οριστεί τον Ιανουάριο.

Στις τελευταίες τριμηνιαίες προβλέψεις της, η Fed προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί στο 4,5% μέχρι το τέλος του έτους, μια σημαντική αύξηση που συνδέεται ιστορικά με την ύφεση.

Επίσης την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν στα 9,9 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο, οι λιγότερες από τον Μάιο του 2021.

Οι μέσοι ωρομίσθιοι αυξήθηκαν κατά 4,2% σε σύγκριση με 12 μήνες νωρίτερα, σημειώνοντας σημαντική πτώση από την ετήσια αύξηση 4,6% τον Φεβρουάριο.

Επίσης την Πέμπτη, η κυβέρνηση ανέφερε ότι οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν απότομα τον Μάρτιο.

Οι απολύσεις αυξάνονται στον τομέα της τεχνολογίας, όπου πολλές εταιρείες έκαναν μαζικές προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Περίπου 1,81 εκατομμύρια άνθρωποι λάμβαναν επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε την 1η Απριλίου, μείωση κατά 13.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτός ο αριθμός είναι κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα.

ΗΠΑεπιδόματα ανεργίαςαγορά εργασίαςανεργοιΑνεργία
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ,ipa