ΗΠΑ: Πλήρης κατάργηση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

08:55 2/5/2024 - Πηγή: Reporter

Η πλήρης άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία και η κατάργηση της ετήσιας ανανέωσής αναστολής του προβλέπεται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, την Μεγάλη Τετάρτη (2/5). Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από τους βουλευτές Γκας Μπιλιράκη, Κρις Πάπας, Ντίνα Τίτους, και Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη

νομοθεσία, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αναθέσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να πιστοποιεί κάθε χρόνο ότι η Κύπρος συνεχίζει να εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «East Med Act» προκειμένου να δίνεται η άδεια για την ετήσια αναστολή (annual waver) του εμπάργκο. Εάν περάσει το νέο νομοσχέδιο, οι περιορισμοί καταργούνται, καθώς η άρση θα ανανεώνεται αυτόματα κάθε πέντε χρόνια.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες θεωρούν ότι πρόκειται για ένα λογικό βήμα που έρχεται να προστεθεί στη πλήρη άρση του εμπάργκο αλλά και την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων από την πλευρά της Κύπρου. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμούν ότι θα είναι εφικτός ένας πιο μακροχρόνιος σχεδιασμός με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας στον τομέα της ασφάλειας.

Όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, η αίσθηση που υπάρχει στο Κογκρέσο είναι ότι η Κύπρος έχει συμμορφωθεί επιτυχώς με τους όρους που ορίζονται στον Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο (East Med Act) του 2019, σχετικά με τις αμυντικές συμβάσεις. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η κατάργηση της ετήσιας ανανέωσης της άρσης του εμπάργκο προωθεί τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι συμβάλλει στη μείωση των υφιστάμενων εξαρτήσεων για αμυντικό υλικό που έχει η Κύπρος από χώρες που θέτουν προκλήσεις στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ως εκ τούτου, σημειώνεται ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ:

να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες που διευκολύνουν τα Ηνωμένα Έθνη για μια συνολική διευθέτηση στο πρόβλημα της διχοτόμησης της Κύπρου. να ενισχύσει τη στρατηγική εταιρική σχέση και τη σχέση ασφάλειας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται στον Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019. να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ενισχύσει τα υφιστάμενα προγράμματα, όπως τη κοινή εκπαίδευση μεταξύ της Εθνοφρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ υπό την αιγίδα του Προγράμματος Κρατικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας. να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο πρόγραμμα Συνεργασίας για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ. #ΗΠΑ #ΚΥΠΡΟΣ #ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ_ΕΜΠΑΡΓΚΟ #ΟΠΛΑ #άμυνα
Keywords
Αναζητήσεις
ipa-pliris-katargisi-tou-ebargko-oplon-stin-kypro.htm
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Πλήρης, Κύπρο,ipa, pliris, kypro