ΗΠΑ: Ντέρμπι οι Ενδιάμεσες Εκλογές-Πήραν κεφάλι οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία

Το θρίλερ συνεχίζεται στις ΗΠΑ καθώς ενσωματώνονται τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών από όλες τις Πολιτείες. Λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), οι Δημοκρατικοί πήραν κεφάλι στις κάλπες για τη Γερουσία.

Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν όπως όλα δείχνουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά όχι με πανηγυρική διαφορά, ενώ την ίδια ώρα οι Δημοκρατικοί πήραν κεφάλι στη Γερουσία.

Παραδοσιακά

το κυβερνών κόμμα αποδυναμώνεται στις ενδιάμεσες εκλογές και χάνει ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου. Αυτό το σενάριο ενδεχομένως να επαναληφθεί και πάλι, αν και οι Ρεπουμπλικανοί είχαν βάσιμες ελπίδες να κάνουν το 2 στα 2.

Ορισμένες πολιτείες -κλειδιά, όμως, όπως η Πενσυλβάνια, διατηρούν τους Δημοκρατικούς στο παιχνίδι.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρεπουμπλικανοί χρειάζονται 51 έδρες για τον έλεγχο της Γερουσίας, καθώς σε ισορροπία 50-50 υπερτερεί το εκάστοτε κυβερνών κόμμα, με ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Βουλή

Συνολικά μέχρι στιγμής, βάσει των προβλέψεων των αμερικανικών ΜΜΕ, έχουν «κλειδώσει» 198 έδρες στη Βουλή για τους Ρεπουμπλικάνους και 178 για τους Δημοκρατικούς, ενώ 59 μένουν ακόμη να διευκρινιστούν καθώς τα αποτελέσματα δεν επιτρέπουν ασφαλή εκτίμηση προς το παρόν.

«Ανάσα» για τους Δημοκρατικούς

Εν ολίγοις, μέχρι τώρα τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών δίνουν ανάσα στους Δημοκρατικούς, που φιλοδοξούν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας μετά και την απρόσμενη νίκη στην Πενσιλβάνια του Τζον Φέτερμαν επί του Τουρκοαμερικανού δρ. Μεχμέτ Οζ, φίλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεταξύ άλλων, εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι ίσως χρειαστούν μέρες για να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, ενώ νέες καταγγελίες εκλογικών παρατυπιών από τους Ρεπουμπλικανούς έχουν ήδη ξεκινήσει, με τον Ντόναλντ Τραμπ να κάνει την αρχή.

Επανεκλέγονται τέσσερις ομογενείς βουλευτές

Μεταξύ άλλων, τη μάχη των ψήφων φαίνεται πως κερδίζουν οι ομογενείς Ομοσπονδιακοί Βουλευτές, καθώς τουλάχιστον οι τέσσερις από τους πέντε επανεξελέγησαν στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Μετά τη Νικόλ Μαλλιωτάκη και τον Κρις Πάππας, οι οποίοι βγήκαν αλώβητοι από τη μάχη των εκλογών, πλέον έρχονται να προστεθούν άλλοι δύο για τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αφού στην 12η Περιφέρεια της Φλόριντα, ο Γκας Μπιλιράκης επικράτησε με σημαντική διαφορά έναντι της Δημοκρατικής Κίμπερλι Γουόκερ, ενώ στην 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ, ο Τζον Σαρμπάνης επανεξελέγη για μια ακόμη χρονιά στα έδρανα του Κονγκρέσου, επικρατώντας της Γιουρίπζι Μόργκαν.

ενδιάμεσες εκλογέςΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα