Συνεχίζουν να υποχωρούν οι προσδοκίες των καταναλωτών για οικονομική ανάπτυξη

Ελαφριά αύξηση κατέγραψαν οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για τον πληθωρισμό τους επόμενους δώδεκα μήνες, εν αντιθέσει με την οικονομική ανάπτυξη, όπου οι προβλέψεις υποχώρησαν σημαντικά, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, όσον αφορά στον πληθωρισμό για το επόμενο έτος, σύμφωνα με τους καταναλωτές εκείνος συνέχισε να αυξάνεται με το μέσο ρυθμό να διαμορφώνεται στο 8,1%.

Όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,

οι μέσες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν από το 5,0% στο 5,1%, ενώ σε ορίζοντα τριών ετών παρέμειναν αμετάβλητες στο 3%.

Από την άλλη, οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους δώδεκα μήνες υποχώρησαν από -1,7% τον Αύγουστο στο -2,4%. Οι εκτιμήσεις για την ανεργία σε ορίζοντα 12 μηνών αυξήθηκαν στο 12,2% από 11,9% τον Αύγουστο.

Τέλος, οι καταναλωτές περιμένουν το ονομαστικό τους εισόδημα να αυξηθεί κατά 0,6% τους επόμενους 12 μήνες, από 1,0% τον Αύγουστο. Οι προσδοκίες για τις ονομαστικές δαπάνες τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες στο 4,5%.

έρευναΕΚΤπληθωρισμόςΟΙΚΟΝΟΜΙΑκαταναλωτες
Keywords
Τυχαία Θέματα